Együtt vonulnak fel a lengyel melegek a neonácikkal

Vágólapra másolva!
Engedélyezte a varsói önkormányzat az egyenlőség jegyében meghirdetett homoszexuális felvonulás megtartását június 10-én, de hozzájárult a homoszexualitás ellen aznapra szervezett szélsőjobboldali tüntetéshez is. A két megmozdulást gyakorlatilag egy időben és azonos útvonalon tartják, csak ellenkező irányban.
Vágólapra másolva!

Az "egyenlőség parádé" szervezői mintegy 1500 résztvevőre számítanak, köztük számos külföldire, akik - ismerve nehéz helyzetüket - nyíltan támogatásukról akarják biztosítani a lengyel melegeket. Claudia Roth, a német Zöldek pártjának elnöke már bejelentette, hogy jelen lesz a felvonuláson a lengyel homoszexuális mozgalom megsegítését célzó kezdeményezés keretében, amely ironikusan a "Varsói Szerződés 2006" elnevezést kapta.

Volker Beck, a német Zöldek egyik parlamenti képviselője, akit szombaton megtámadtak egy nem engedélyezett meleg felvonuláson Moszkvában, szintén részt vesz a melegdemonstráción.

Az ellentüntetésre készülő Összlengyel Ifjúság szélsőjobboldali és nacionalista szervezet ötszáz résztvevőt vár "a homoszexualitás népszerűsítése" ellen tiltakozó megmozdulására, amely - hite szerint - egyben a nemzeti és hagyományos családi értékek előmozdítását is szolgálja.

Az egyenlőség parádét tavaly és tavalyelőtt Lech Kaczynski varsói polgármester - aki decemberben köztársasági elnök lett - betiltotta, jóllehet határozatait a bíróságok rendre jogellenesnek találták.

Előző évben a tiltás dacára néhány ezren mégis felvonultak a lengyel főváros központjában a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartását követelve. A nyíltan homofób Összlengyel Ifjúság igyekezett megzavarni a békés menetet, nem riadva vissza az erőszaktól sem.