Három vulkán is aktivizálódott a hétvégén

Vágólapra másolva!
Újra tüzet és hamut okád az Etna, Európa legnagyobb és lakaktívabb vulkánja, miközben a Fülöp-szigetek keleti részén a Mayon vulkánból ömlik a láva, Ecuadorban pedig a Quito közelében lévő Tungurahua lövell hamut és gázokat.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigeteken a Mayon vulkánból folyik a láva, és a tűzhányó tovább aktivizálódhat a mérések szerint. Egy szakértő szerint a közeli hetekben komolyabb kitörés következhet be. A hatóságok felszólították a vulkán hat kilométeres körzetében élő mintegy 50 ezer lakost, hogy készüljenek fel az evakuálásra. A hegy közvetlen környékét lezárták. A 2500 méter magas Mayon 1616 óta már mintegy 50 kitörését produkált, legutóbb 2001-ben. Az eddigi legsúlyosabb kitörése 1814-ban 1200 ember életét oltotta ki, és egy egész várost betemetett vulkáni iszappal.

Ecuadort is vulkánkitörés sújtotta a hétvégén: a fővárostól alig 130 kilométerre délre lévő Tungurahua vulkán lövellt ki hamu- és gázfelhőt, melyet a szél több száz kilométerre hordott szét a környéken. Mintegy harminc közeli falut fenyeget az esetleges komolyabb kitörés veszélye, ezért a hatóságok 3700 ember kitelepítéséről döntöttek. A térség bejárása után Alfredo Palacio elnök 4,9 millió dolláros gyorssegély folyósítását jelentette be a károk enyhítésére. Az 5015 méter magas Tungurahua legutóbb 2002-ben volt aktív, akkor másfél ezer méter magas füstfelhőt fújt az égbe, 1999-es kitörésekor pedig 20 000 embert kellett evakuálni a térségből.

Eközben a 3340 méter magas szicíliai Etna két kráteréből is láva folyt ki, és a vulkán gázt és hamut lövellt. Veszélyt ez nem okozott, mert a vörösen izzó láva távol van a településektől. Vasárnap a vulkán még nem nyugodott meg teljesen, de mint mindig, most is folyamatosan figyelik. Az Etna egyébként minden pár évben kitör, és olyankor a turisták élvezhetik a látványt. 1979-ben azonban az egyik felső kráter robbanása következtében 9 turista életét vesztette. Az Etna egyik legsúlyosabb kitörése során 1669-ben a láva elérte Catania városát, és több ezren vesztették életüket.

[origo]/MTI