Szárazföldön is összecsapott Izrael a Hezbollahhal

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 500 ezer ember kelt útra Libanonban, hogy elmeneküljön a nyolc napja tartó harcok elől. Izrael állandósította a bombázásokat, szerdán azonban szárazföldön is behatolt Libanonba, hogy támadást intézzen a Hezbollah állásai ellen. A gerillaszervezet ismét rakétákkal lőtte az észak-izraeli településeket. A Guardian szerint Izrael egy hetet kapott az USA-tól, hogy meggyengítse a Hezbollahot.
Vágólapra másolva!

Dél-Libanonban összecsaptak egymással az izraeli szárazföldi csapatok és a Hezbollah gerillái. Az órákon át tartó harcokban két izraeli katona és a Hezbollah egyik fegyverese vesztette életét - írja a BBC. A páncélosokkal kiegészülő izraeli csapatok a Hezbollah fegyverraktárai után kutatva lépték át a libanoni határt. Helyi források szerint az izraeli csapatok kemény ellenállásba ütköztek.

Az izraeli légierő támadást intézett több más célpont ellen is. Lőtték Szúrt, egy kelet-libanoni faluban pedig 12-en haltak meg egy légitámadásban. Szrifában 21 emberrel végeztek az izraeli bombák, amelyek 500 méter széles krátert vágtak a talajba. Az izraeli légierő lőni kezdte Bejrút keresztények lakta negyedét is, amit eddig elkerültek a bombázások. A támadás a CNN szerint megdöbbenést keltett, hiszen a libanoni keresztény közösség nem támogatja a Hezbollahot. Izraeli közlés szerint csütörtök hajnalban 80 légitámadást hajtottak végre Libanonban.

23 tonna bomba a bunkerre

Csütörtök éjjel 23 tonnányi bombát dobtak le az izraeli gépek Bejrút déli részében egy bunkerre, ahol a Hezbollah vezetőit sejtették. A szervezet ugyanakkor bejelentette, hogy egyetlen vezetője, vagy tagja sem halt meg a támadásban, amelynek célpontja valójában nem is bunker volt, hanem egy épülő mecset. Egy izraeli tiszt szerint az izraeli csapatok nyolc napja tartó akcióikban megsemmisítették a Hezbollah rakétáinak felét. Válaszul szerda délután a Hezbollah egyik képviselője közölte: még hónapokig kitartanak fegyverkészleteik.

A libanoni miniszterelnök, Faud Szinjóra szerint már több mint 300, többségében civil libanoni áldozata van a nyolc napja tartó válságnak, amely azután robbant ki, hogy a Hezbollah gerillái elraboltak két izraeli katonát, másik nyolcat pedig megöltek. Izrael pusztító csapásokkal válaszolt. Szinjóra szerint országát "darabokra szaggatták" a harcok, és azonnali tűzszünetet követelt.

A Hezbollah újabb rakéták kilövésével válaszolt az izraeli bombázásokra. Egy Názáretet ért támadásban három izraeli meghalt. A többségében arab lakosságú Názáret volt a Hezbollah eddigi legdélebbi célpontja. A Hezbollah támadta ezen kívül Haifát és Tiberiast is. Eddig 29 izraeli, köztük 15 civil vesztette életét a Libanon területéről indított támadásokban.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a légitámadások addik folynak, amíg szükség van rájuk, hogy Izrael visszakapja két katonáját. Szinjóra libanoni miniszterelnök a konfliktus okozta pusztításra hivatkozva ismét azonnali tűzszünetet kért. A Guardian meg nem nevezett amerikai diplomatákra hivatkozva azt írta, az amerikai kormány egy hetet adott Izraelnek, hogy meggyengítse a Hezbollahot, utána maga is felsorakozik a tűzszünetet követelők mögé.

Gondokat okoznak a menekülttek

Szerdán tovább folytatódott a külföldiek kimenekítése. Több ezer ember szállt hajóra, helikopterre, hogy elhagyja az országot. A BBC által idézett segélyszervezetek szerint a Libanon elleni támadások által kiváltott népvándorlás már közel félmillió, az MTI szerint 700 ezer embert érint. A menekülő libanoniak ellátása sok helyen komoly problémát okoz, néhol nincs elegendő víz.

A menekültek Cipruson is gondokat okoznak, az ország az EU-hoz fordul segítségért. Georgiosz Lillikasz külügyminiszter szerint nincs elég repülőgépük a menekültek továbbszállítására, és a nyaralási szezon miatt pedig korlátozottak a szálláslehetőségek is. Az ország 60-70 ezer átutazó menekültre számít. Eddig több mint ezer ember érkezett, és az érintett országok hajói, hadihajói egyre csak hozzák a menekülteket.

Csütörtök hajnalban 320 franciát, más európait és libanoni hozott a szigetre a francia Jean de Vienne tengeralattjáró-elhárító. Franciaország négy hadihajóját mozgósította a állampolgárai kimenekítésére. A németek Szírián keresztül juttatják ki honfitársaikat: szerdán 2300 embert vittek Damaszkuszba vagy Törökországba. A német külügyminisztérium csütörtökre öt charterjáratot szervezett Damaszkuszból, de a Bundeswehr is rendelkezésre bocsátott három repülőgépet. Az oroszokat a szíriai Latakiából repülővel viszik haza. Csütörtökre virradóra egy gép már leszállt Moszkvába, fedélzetén 163 emberrel. Latakiában még négy repülő vár 1200 Libanonból menekülő orosz állampolgárra.

A segélyszervezetek szerint legalább 15 ezer embert vágott el a külvilágtól az izraeli offenzíva két dél-libanoni településen: Blidában és Rmeisben. Az ottmaradtaknak semmilyen ellátásuk nincs, így orvoshoz sem jutnak, pedig sok súlyos sebesült is van közöttük. A libanoni vöröskereszt azt kérte az izraeli hatóságoktól, hogy legalább a betegek és sebesültek elszállítását engedélyezze a segélyszervezet autóin, de nem kapott választ. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az elmúlt napokban hiába próbálkozott azzal, hogy eljusson a két településre.