Gyilkoltak a Hezbollah Haifára lőtt rakétái

Vágólapra másolva!
Tucatnyi rakétát lőtt ki az izraeli Haifára vasárnap a libanoni Hezbollah, miközben Izrael is folytatta a légicsapásokat, és vasárnap délután hadihajókról rakétákkal támadta Bejrút déli részét. Az izraeli védelmi miniszter szerint addig folytatják, amíg célt nem érnek. A harcok sújtotta térségből már nem csak libanoni, hanem az izraeli lakosok is menekülnek. Az ENSZ szerint csak a libanoni menekülteknek több százmillió dolláros segélyre lesz szükségük.
Vágólapra másolva!

Felújította a Bejrút elleni csapásokat az izraeli hadsereg vasárnap délután, a libanoni partoknál cirkáló hadihajókról két rakétát lőttek ki a város déli részeire, amelyet már hajnalban is találatok értek. Közben a Hezbollah síita szervezet is további rakétákkal támadta az észak-izraeli Haifa városát, újabb öt embert megsebesítve. Egy sorozat rakétát lőttek ki egy dombtetőn lévő észak-izraeli tüzérségi állásra is, aminek következtében lángra lobbant a növényzet Kirjat Smona közelében. Az izraeliek még repülőgépről is próbálják eloltani a tüzet, amely azonban közelít a libanoni határtól hét kilométerre fekvő városhoz. A támadás nyomán az izraeli katonák kénytelenek voltak pozíciót változtatni.

Két ember meghalt, amikor rakéták csapódtak be vasárnap délelőtt az észak-izraeli Haifában. Szemtanúk szerint legalább tucatnyi, Dél-Libanonból kilőtt rakéta robbant fel a város különböző pontjain. Légiriadó volt Zihrón-Jaakovban is, amely 60 kilométerre délre fekszik a határtól. Azt nem ugyanakkor tudni, hogy a települést érte-e rakétatalálat, amire még nem volt példa ilyen mélyen az ország belsejében. A haifai támadásban elhunytakkal együtt 17-re nőtt az izraeli civil áldozatok száma a libanoni hadjárat kezdete óta.

Szombaton 29 sebesültje volt a Hezbollah rakétáinak Izraelben. Összesen közel 70 rakéta csapódott be a libanoni határtól délre fekvő településekre, csak Haifára több mint tucatnyit lőttek ki - a Hezbollah közleménye szerint. A harmadik legnagyobb izraeli városban a szombati támadásokban 19 ember sebesült meg. Az izraeli offenzíva 11. napjáig csaknem négyszáz ember vált a támadások áldozatává, többségük civil. Egy jelentés szerint Észak-Izrael lakossága is menekül a háború elől, egyharmaduk, talán már felük is távozott a lakhelyéről.

Folytatják az offenzívát

Az izraeli védelmi miniszter eközben közölte, folytatják a libanoni offenzívát, amíg az el nem éri célját, a Hezbollah síita szervezet fegyvereseinek kiszorítását a határ térségéből. Amír Perec erről akkor beszélt, amikor találkozott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel. "Folytatjuk a hadjáratot, s a célunk az, hogy olyan helyzetet teremtsünk, amelyben a lehető legnagyobb a diplomáciai mozgásterünk... El fogjuk érni a magunk elé kitűzött célokat" - mondta Perec. Steinmeiert vasárnap a francia külügyminiszter követi Izraelben, és a térségbe tart Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, aki várhatóan hétfőn találkozik az izraeli vezetőkkel.

Az izraeli légierő vasárnapra virradóra a libanoni Baalbek térségére és Szaidára (Szidón) mért légicsapásokat. A helyi rendőrség szerint egy civil meghalt, heten megsebesültek. A harci gépek legalább kilenc támadást intéztek a Bejrúttól 90 kilométerre délre fekvő Baalbek ellen. A Bekaa-völgyben lévő város a Hezbollah egyik fellegvárának számít. Egy közeli faluban bombázták Fájez Sakar volt libanoni államminiszter házát is. Szaida belvárosát először bombázta a Libanon ellen indított offenzíva kezdete óta Izrael. Egy háromemeletes épületet lőttek, amelyben a Hezbollah imaházat működtetett. Négy ember megsérült. A Földközi-tenger partján fekvő százezres kikötővárosban 35 ezer menekült tartózkodik, akik Dél-Libanonból érkeztek.

Az egyik izraeli rakéta egy olyan kisbuszba csapódott be, amely egy dél-libanoni faluból menekülő libanoniakat szállított. A támadásban hárman meghaltak, tizenhárman megsebesültek - közölték libanoni biztonsági források. Légitámadásban vesztette életét egy szabadúszó libanoni újságírónő és egy 23 éves fotóriporter is. Egy izraeli vadászgép vasárnap a Szaidától 30 kilométerre keletre fekvő Nabatije városban lévő síita mecsetet lőtte rakétákkal, azt egyelőre nem tudni, ennek a támadásnak hány áldozata van.

Környezeti katasztrófára figyelmeztetnek

Szombaton napközben a légierő televíziós-, távközlési-, mobiltelefon-átjátszó állomásokat támadott, miközben szárazföldi akciók is folytak, és estére elfoglaltak egy nagyobb falut is, Marún ar-Raszt. Péntek reggeltől szombat reggelig az izraeli légierő 150 célpontot bombázott Libanonban - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Libanon a véráldozatokon és a humanitárius válságon túl környezeti katasztrófától is tart a hadműveletek miatt. Jaakúb Szarráf libanoni környezetvédelmi miniszter az ENSZ-től és az arab és mediterrán szervezetektől is segítséget kért az élő- és növényvilágot súlyosan károsító szennyezések felszámolására. A libanoni partok mentén egyre szélesebben terül szét az izraeli bombázások nyomán egyre több utánpótlást kapó olajszennyeződés, s északról déli irányban terjed a partvidék mentén.

Százmilliók kellenének a menekülteknek

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Eközben tovább folyik a külföldiek kimenekítése Libanonból. Az elmúlt napokban csaknem 25 ezer menekülő hagyta el Libanont. Vasárnap és hétfőn pedig 14 hajót várnak Ciprusra, miközben Izrael is kiürítette északi területeinek felét. Izraeli tisztviselők becslése szerint a lakosság egyharmada-fele menekült el a térségből a Hezbollah síita szervezet rakétatámadásai miatt - írta vasárnapi számában az izraeli Háárec. Adi Eldar, Karmel polgármestere szerint az emberek, akik egy hete ültek az óvóhelyeken, most inkább a távozás mellett döntöttek. Izrael északi körzeteiben egymillió ember él.

Libanonban sok százezren hagyták el a harcok által leginkább érintett déli térséget, az ENSZ becslései szerint több mint százmillió dollárra lenne szükség a menekültek megsegítésére. Jan Egeland, a nemzetközi szervezet segélyügyi koordinátora nemzetközi felhívást készül közzétenni a segélyek fedezetének előteremtése érdekében. A főtitkár-helyettes szerint a libanoni válság nagyon súlyossá vált, több mint félmillió ember menekült el otthonából, és számuk az elkövetkező időszakban várhatóan drámai mértékben tovább nő.

Az offenzíva ellen tüntettek

A világ számos táján szerveztek tüntetéseket a harcok ellen szombaton. Az ausztráliai Sydneyben 10 ezer ember tüntetett szombaton az izraeli támadások ellen. Londonban hétezren tüntettek a harcok ellen, illetve néhány száz fős tiltakozó megmozdulásokat tartottak más brit városokban, Birminghamben, Manchesterben, Glasgowban és Sheffieldben is. A hollandiai Amszterdamban százak vonultak fel az offenzíva ellen, de volt tüntetés az egyesült államokbeli Chicagóban, illetve az izraeli Tel-Avivban és Haifában.

MTI/[origo]