Komoly NATO-offenzíva indult Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Kiterjedt offenzívát indított szombaton a nemzetközi biztonsági erő Afganisztánban, hogy felszámolja a fanatikus szunnita muzulmán tálibok állásait. A NATO-csapatok arra kérték a lakosságot, hogy a Medúza-hadművelet idejére hagyja el az érintett helyeket.
Vágólapra másolva!

Scott Lundy parancsnok, a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője közölte, hogy a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, Pandzsvaji körzetében a nemzetközi biztonsági erőben szolgálatot teljesítő kanadai katonák az afgán hadsereg és rendőrség alakulataival karöltve megkezdték a tálib ellenállási gócok felszámolását. A műveletnek az a célja, hogy megszabadítsák Pandzsvajit a tálibok fenyegetésétől és stabilizálják a helyzetet az újjáépítési és fejlesztési programok újraindításához. A Medusa (Medúza) fedőnevet viselő offenzívában több száz kanadai katona, valamint az afganisztáni biztonsági erők ugyanennyi tagja vesz részt.

Pandzsvaji mindössze 35 kilométerre nyugatra fekszik Dél-Afganisztán legjelentősebb városától, Kandahártól. A nemzetközi haderő és az afgán biztonsági erők hónapok óta heves összecsapásokat vívnak ebben a körzetben tálib lázadók olykor több mint száz fős csoportjaival. Az ISAF azért döntött a művelet megindítása mellett, mivel hírszerzési értesülések szerint tapasztalt tálib harcosok elkezdték megerősíteni állásaikat, erődítmények kiépítésébe fogtak. A polgári áldozatok elkerülésének érdekében a NATO-csapatok arra kérték a lakosságot, hogy hagyja el az érintett helyeket.