Lecövekeltek Kanadában az AIDS-es afrikaiak

Vágólapra másolva!
Egy torontói konferenciára érkezett 130 dél-afrikai AIDS-beteg nő nem akar hazautazni, mert azt állítják: hazájukban nem jutnak megfelelő ellátáshoz. A dél-afrikai kormányt számos alkalommal bírálták, amiért diszkriminálja az AIDS-fertőzötteket. Az ország egészségügyi minisztere egyszer például, a Guardian szerint kijelentette: a citrom hatékonyabban kezeli az AIDS-et, mint a gyógyszerek.
Vágólapra másolva!

Menedékjogot kér Kanadától 130 AIDS-fertőzött dél-afrikai nő, akik azt állítják, hazájukban nem juthatnak megfelelő kezeléshez - írja a Guardian. A menedékkérők egy torontói AIDS-konferencián vettek részt múlt héten, majd nem tértek haza Dél-Afrikába.

A Guardian szerint az eset ismét felveti azt a vádat, miszerint az AIDS által egyik leginkább súlytott országban, Dél-Afrikában hátrányos megkülönböztetés éri a betegségben szenvedőket. A dél-afrikai kormányt korábban azzal vádolták, hogy több százezer AIDS-beteg azért nem jut gyógyszeres kezeléshez, mert az ország egészségügyi szervei szándékosan elzárják őket ettől a kezelési lehetőségtől.

Dél-Afrikában a felmérések szerint 5,5 millió HIV-fertőzött ember él, amivel az ország, India mögött a második legfertőzöttebb ország a világon. A helyzet súlyossága ellenére, csak négy éve tették elérhetővé az egészségügyi szervek, a betegség hatását és tüneteit enyhítő gyógyszereket a betegek számára - írja a Guardian.

A késlekedés miatt sokszor bírálták a dél-afrikai kormányt, amely számos esetben bizonyította furcsa viszonyát a betegséghez. Thabo Mbeki elnök például egyszer kijelentette, nem hiszi, hogy az HIV és az AIDS között bármilyen kapcsolat lenne. A dél-afrikai egészségügyi miniszter, Manto Tshabalala pedig - a Guardian szerint - azt állította, hogy a citrom és a fokhagyma hatékonyabb védelmet nyújt az AIDS ellen, mint a gyógyszerek.