Négymillió zambiai szavaz az elnökről

Vágólapra másolva!
Négymillió zambiai dönt az ország vezetőjéről a csütörtöki elnökválasztáson. A győzelemre legesélyesebb a hivatalban lévő elnök, a stabilitással kampányoló Levy Mwanawasa. Legerősebb kihívója Michael Sata, aki populista ígéretekkel igyekszik befutni.
Vágólapra másolva!

Hosszú sorokban várnak arra a zambiai szavazók, hogy leadhassák voksaikat az országban csütörtökön tartott elnökválasztáson. Egyesek már hajnal előtt megjelentek a szavazóhelyiségek előtt, összesen négymillió zambiai regisztráltatta magát a szavazásra.

A szavazók öt jelölt közül választhatnak, közöttük a második ötéves elnöki ciklusra jó eséllyel pályázó hivatalban lévő elnök, Levy Mwanawasa, akinek legerősebb kihívója Michael Sata. Míg a kampányban a Mozgalom a Többpárti Demokráciáért nevű párt színeiben induló Mwanawasa a stabilitásra épített, a korábban miniszteri posztot is betöltött Sata erősen populista retorikát követett.

A jelenlegi elnök biztos gazdasági növekedéssel dicsekszik, és azzal, hogy elérték: az ország adósságainak jelentős részét engedjék el a külföldi hitelezők, jóllehet a BBC szerint az emberek nagy többsége még nem érzi ezek jótékony hatását. Magas a munkanélküliség, nem megy jól a kulcsfontosságú rézfeldolgozó-ipar, és aggasztóan rossz az emberek egészségügyi állapota, illetve alacsony az iskolázottságuk. A 11,5 milliós zambiai népesség kétharmada napi egy dollárnál kevesebből él - írja a BBC News.

Mwanawasa ellenfele az elégedetlenek táborát szólítja meg adócsökkentéssel, több munkalehetőséggel, illetve azzal, hogy azt ígéri: kipenderíti a zambiai munkásokkal rosszul bánó külföldi üzletembereket. Sata ezzel a nyíltan is példaképének vallott zimbabwei elnök, Robert Mugabe fekete nacionalista politikájához - aki erőszakkal elvette a földeket a fehér farmerektől, gazdasági romlásba juttatva az országot - hasonlót ígér.

A harmadik legesélyesebb jelölt az újoncnak számító, sikeres üzletemberből politikussá lett Hakainde Hichilema, az Egyesült Demokratikus Szövetség színeiben. Rajtuk kívül még két elnökjelölt indul: Godfrey Miyanda és Kenny Ngondo.