Feldühítette a jogvédőket az újságíró halála

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International szerint azért ölték meg Anna Politkovszkaja orosz újságírót, mert riporterként a Csecsenföldön és Oroszország egyéb térségeiben elkövetett emberi jogsértések feltárásán dolgozott. Megdöbbenésének adott hangot az Európa Tanács főtitkára is.
Vágólapra másolva!

A moszkvai gyilkosság hírére szombat este Londonban kiadott állásfoglalásában a világ legnagyobb emberi jogi szervezete döbbenetének és "mélységes dühének" adott hangot, és követelte, hogy az orosz kormány alapos, pártatlan vizsgálattal derítse fel a bűncselekmény hátterét, a vizsgálat eredményét pedig hozza nyilvánosságra.

Az AI követelte azt is, hogy az orosz kormány hozzon sürgős intézkedéseket az oroszországi jogvédők és a független újságírók, köztük az észak-kaukázusi térségben dolgozók biztonságos, zaklatásoktól és megfélemlítéstől mentes munkakörülményeinek megteremtésére.

A szervezet a közleményben megemlékezett arról is, hogy Anna Politkovszkaja - egyéb elismerések mellett - 2001-ben megkapta az Amnesty International által az emberi jogi újságíróknak alapított Világdíjat.

Az állásfoglalás szerint az újságírónő az orosz és csecsen hatóságok zaklatásainak és megfélemlítő akcióinak volt kitéve, amiért nyíltan bírálta a kormány politikáját és tetteit. Riportjai miatt többször őrizetbe vették, és súlyos megtorlásokkal fenyegették.

Egy ízben, 2004 júniusában, Ramzan Kadirov jelenlegi csecsen miniszterelnök házában tartották fogva, fenyegetőzések közepette. Hírek szerint megakadályozták, hogy 2004 szeptemberében a beszláni véres iskolai túszejtés helyszínére utazzon, és saját meggyőződése szerint egy belső repülőjáraton megpróbálták megmérgezni - áll az Amnesty International szombat esti londoni közleményében.

Mély megdöbbenésének adott hangot szombaton Politkovszkaja halála miatt az Európa Tanács nevében Terry Davis, a szervezet főtitkára. Davis felszólított a - mint fogalmazott - "kivételes bátorságról és eltökéltségről" tanúbizonyságot tévő újságírónő halála körülményeinek gyors és meggyőző feltárására.

Az agyonlőtt újságírónő holttestét moszkvai lakóházának liftjében találta meg egy szomszédja szombat délután. Az orosz államügyészség szóvivője és Politkovszkaja lapjának, a Novaja Gazetának főszerkesztője megerősítette a halálhírt. Az ügyészség vizsgálatot indított szándékos emberölés gyanújával.