Távozik a német szociáldemokraták elnöke

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott információk szerint hamarosan bejelenti lemondását Matthias Platzek, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke. A politikus feltehetően egészségi állapota miatt távozik posztjáról, a közelmúltban ugyanis hirtelen hallásvesztés lépett fel nála, valószínűleg a stressz miatt.
Vágólapra másolva!

Mindössze öt hónappal megválasztása után hamarosan bejelenti lemondását pártelnöki tisztségéről Matthias Platzeck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke - vált ismeretessé hétfőn a párt berkeiből.

A hírek szerint utóda első helyettese, Kurt Beck, Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke lesz. A párt testületei hétfőn foglalkoznak a lemondással és az utódlással.

Az 52 éves Platzeck március 29-én hirtelen hallásvesztés miatt kórházba került, ahonnan a múlt szerdán engedték el. A hirtelen hallásvesztést az orvostudomány a stresszes állapot tipikus következményének tartja, amely menedzserek és politikusok körében gyakrabban fordul elő, mint más foglalkozási ágak művelőinél. Előtte erős influenzafertőzésben szenvedett a politikus.

Platzecket 2005. november 15-én az SPD történetének egyik legjobb választási eredményével (99,4 százalék) választották pártelnökké a meglepetésszerűen lemondott korábbi elnök, Franz Müntefering helyébe. Platzeck 2002 júniusától Brandenburg tartomány miniszterelnöke. Várható utóda, Kurt Beck a március 26-i tartományi választásokból került ki győztesen és kormányozhatja Rajna-Pfalzot abszolút többséggel. Tavaly novemberben 92,2 százalékkal választották meg az SPD alelnökévé.