Nagy a nemzetközi nyomás a palesztin választáson nyertes Hamászon, hogy ismerje el Izraelt és mondjon le az erőszakról. Kérdés, miről lehet meggyőzni a palesztin függetlenségért vívott harca során, az eszközökben nem válogató szervezetet, amelynek még a legmérsékeltebb vezetője is túlélt egy ellene irányuló, izraeli légicsapást, új parlamenti képviselői között pedig van olyan anya, aki három fiát is öngyilkos akcióba küldte Izrael ellen.

Erős a nyomás a múlt szerdai palesztin választásokon győztes Hamászon, hogy adja fel Izrael-ellenes hozzáállását, mondjon le az erőszakról és Izrael elpusztításáról, illetve ismerje el a zsidó államot. A nyugati államok segélymegvonással fenyegetik a palesztin hatóságot, Izrael pedig már cselekedett is: szerdán nem utalták át az adó- és vámbevételekből, a palesztin hatóságot illető 200 millió sékelre (35 millió dollárra) rúgó összeget. Emiatt a palesztin hatóság 137 ezer alkalmazottja késve kapja meg fizetését. Pénteken ugyanakkor a Hárec izraeli lap arról írt: jövő héten mégis átutalják a pénzt, hogy a palesztin hatóság biztosítani tudja az alapvető közszolgáltatásokat, mert ez Izrael érdeke is.

Felmerült, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök nem ad kormánymegbízást a szervezetnek, ha az nem tesz engedményeket Izrael elismerése és az erőszak feladására. Abbász ugyan, hivatalosan nem tett ilyen értelmű nyilatkozatot, ám szerdán, Kairóban az egyiptomi elnökkel folytatott tárgyalásain - egyiptomi források szerint - szó esett ilyesmiről. Pénteken Hoszni Mudarak egyiptomi elnök is hasonló engedményekre szólította fel a szélsőséges szervezetet.

Omar Szulejmán vezető egyiptomi tisztségviselő szerint Abbász az erőszakról való lemondást, Izrael elismerését és a múltban kötött megállapodások tiszteletben tartását követeli majd cserébe azért, hogy megadja a kormánymegbízást. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes azonban azt közölte, hogy Izrael elismerése nem szerepel Abbász feltételei között.

A Hamász azonban, jó esetben is csak az erőszak leállításába egyezne bele - legalábbis a vezetők eddigi nyilatkozatai szerint. Ráadásul kijelentették azt is, nincs feltétlenül szükségük a nyugati országok anyagi segítségére, mert a muzulmán államoktól is kaptak ígéretet segélyekre.

Az [origo] összegyűjtötte a Hamász azon vezetőit, akiknek komolyabb befolyása lehet a szervezet álláspontjának kialakításában, esetleg jelentősebb szerepre számíthatnak az új palesztin kormányban vagy a parlamentben. Kérdés, meg lehet-e győzni a zsidó állam elismeréséről és az erőszak feladásáról azokat a vezetőket, akik évtizedek óta harcolnak Izrael ellen, és akik közül jóformán mindegyiket megpróbálta már likvidálni Izrael terrorista tevékenység miatt. Ilyen akcióra szinte mindegyiküket emlékezteti valamilyen sebesülés vagy egy-két közeli hozzátartozó elvesztése, nem beszélve a számtalan lebombázott vezetőtárs emlékéről.