Hongkongot varázsolna Beninből az új elnök

2006.03.23. 9:51

Bankelnök lett a nyugat-afrikai Benin új elnöke. Yayi Boni becsületes, fiatal kormány ígért és azt mondta, hogy a térség Hongkongjává változtatja az országot.

Thomas Yayi Boni, a Nyugat-afrikai Fejlesztési Bank volt elnöke nyerte a benini elnökválasztást - közölte szerdán este a helyi nemzeti választási bizottság. Az 54 éves közgazdász végzettségű, francia egyetemi doktorátussal rendelkező Boni, aki új embernek számít a nyugat-afrikai ország politikai életében, a szavazás vasárnapi, második fordulójában nem végleges adatok szerint a voksok 74,51 százalékát kapta, legyőzve Adrien Houngbedji veterán politikust, aki elismerte vereségét.

Boni, aki 1994-től egészen a választásokig vezette a Loméban, Togó fővárosában székelő Nyugat-afrikai Fejlesztési Bankot,   programjában "fiatal, tiszta, becsületes emberekből álló kormányt" ígért, továbbá harcot hirdetett a szegénység és a korrupció ellen, hogy Benint "Nyugat-Afrika Hongkongjává változtassa". Yayi Boni Mathieu Kérékou-t váltja, aki az 1972-es katonai puccs óta, az 1991-96-os időszakot leszámítva, az ország élén állt.

A 72 éves Kérékou már nem indulhatott a választásokon, mert elérte az alkotmányban megszabott korhatárt. Kormánya megpróbált egy záradékot belevenni a választási törvénybe, amely benini lakhelyhez kötötte volna a választhatóságot, és ez kizárta volna Boni jelölését, de ezt végül a benini alkotmánybíróság elutasította.

KAPCSOLÓDÓ CIKK