Kérdés ugyanakkor, képes lesz-e Villepin ellenállni a heves társadalmi nyomásnak, a tömegmegmozdulásoknak ugyanis még messze nincs vége. Bár már az elmúlt hetekben is számos rombolásba és rendőrökkel való összecsapásba torkollott demonstrációra volt példa, a csúcspont keddre várható. Ekkorra hatalmas számú résztvevőt ígérnek a francia szakszervezetek a CPE ellen szervezett általános sztrájkon.

A sztrájkot várhatóan hétfő este nyolckor kezdik a nemzeti vasúttársaság dolgozói, majd csatlakoznak hozzájuk a légi, illetve a tömegközlekedési alkalmazottak. Rajtuk kívül számos közalkalmazott - tanárok, állami cégek munkatársai - is azt tervezi, hogy nem veszi fel a munkát.

A szakszervezeti vezetők szerint kedd fordulópont lehet a sokat vitatott jogszabály szempontjából. "Nagy nap lesz ez, nagyon nagy napnak kell lennie. Nagyon sok sztrájkfelhívást számoltunk össze, sokkal többet, mint 2003-ban a nyugdíjreform elleni tiltakozások idején" - idézte a Reuters Bernard Thibault-t, a második legnagyobb francia szakszervezeti szövetség főtitkárát.

Engedmények, hiába

Azt nem lehet megjósolni, mire mennek a tiltakozásokkal. 2003-ban például hiába tiltakoztak a nyugdíjreform ellen, a májusi és júniusi tüntetések, sztrájkok sem tudták megakadályozni, hogy a kormányzat végigvigye azt. Tavaly ugyancsak nem hoztak eredményt a Gaz de France és az Electricite de France állami részvénycsomagjának kiárusítása elleni tiltakozások sem. A sztrájk sikeréhez ugyanakkor hozzájárulhat, hogy a franciák jelentős többsége - egy felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada - elutasítja a törvényt, és támogatja a visszavonását.

Dominique de Villepin miniszterelnök nem enged a szabályozás visszavonására vonatkozó felhívásoknak, egyedül arra hajlandó, hogy felülvizsgálja a törvény legvitatottabb részleteit. Támogatja Chirac elnök is, más kérdés, hogy ő maga sem túl népszerű a választók körében.

A múlt héten folytatott egyeztetésekről kiszivárgó információk szerint a munkaadók beleegyeznének, hogy két évről egy évre csökkentsék a felmondási időszakot, sőt arra is hajlandók lennének, hogy mégis megindokolják az elbocsátást. Csakhogy a március 25-ére kitűzött egyeztető tárgyalás a miniszterelnök és a diákszervezetek között kudarcba fulladt, mivel a hat nagy szervezet közül csupán kettő ment el. A többiek szóba sem akarnak állni a kormányzattal, amíg az nem vonja vissza a törvényt.

Ballai Vince