Ötvenmillió dolláros segélyt kaptak a palesztinok

2006.07.05. 8:20

Első alkalommal jutottak hivatalos nemzetközi segélyadományhoz a palesztinok azóta, hogy a Hamász kormányalakítását követően a fő donor-országok befagyasztották a segélyezést. Az Arab Liga 50 millió dollárt juttatott közvetlenül Mahmúd Abbász elnöknek - a nemzetközi pénzintézetek húzódozása nyomán, ismeretlen módon.

Az Arab Liga mintegy 50 millió dollárt utalt a palesztinoknak, első alkalommal azóta, hogy a nemzetközi segélyezést felfüggesztették a Hamász választási győzelmének és kormányra kerülésének nyomán - közölte Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és Nabíl Saat, a palesztin elnök munkatársa kedden Kairóban folytatott megbeszélésük után.

Saat közölte, hogy a segélyt közvetlenül Mahmúd Abbász elnöknek utalták át hétfőn. Az elnök fogja ellenőrizni, hogy mire költik a pénzt, a Hamász vezette kormány - bár tud az átutalásról - egyetlen fillérhez sem fér hozzá.

Az arab országokban több mint százmillió dollárt gyűjtöttek össze a palesztinok megsegítésére, de az adományokat nem tudták átutalni, mivel az Egyesült Államok szankciójától tartva a nemzetközi bankok nem voltak hajlandóak teljesíteni az Arab Liga kérését és elektronikus úton átutalni a pénzt. Az Arab Ligán kívül ötvenmillió dollárt Szaúd-Arábia utal át az Abbász vezette Palesztin Hatóságnak. Saat és Musza nem közölte, hogy a pénz milyen úton jutott el a palesztinokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK