Máig is éles második világháborús német aknamezőre bukkantak a litvániai Kaunas közelében. Az erdő által benőtt kétsoros telepítésű aknamezőt helyben robbantják fel. A litván tűzszerészek mind a 27 darab harckocsi-elhárító aknát egyszerre repítik a levegőbe.

Világháborús, de még mindig beélesített aknamezőt találtak Litvániában. Az aknamezőt térképek híján robbantással számolják föl szombaton. A világháborús katonai eszközökre egy ismeretlen telefonáló - valószínűleg illegális kincs- és háborústrófea-vadász - hívta fel a hatóságok figyelmét.

A csaknem ötven méteres, kétsoros telepítésű aknamezőt a második legnagyobb litván város, Kaunas közelében egy erdős területen találták meg. A náci csapatok által feltehetően még 1944 nyarán a szovjet páncélosok ellen telepített aknamezőt mára teljesen benőtte az erdő.

A ma is működőképes harckocsielhárító-aknákat - összesen 27 darab harceszközt, amelyek egyenként tíz kilogramm TNT-t tartalmaznak - az utászok egyszerre robbantják fel szombaton, mivel a robbanóeszközöket így lehet a legbiztonságosabban hatástalanítani - közölte Rimantas Cerniauskas őrnagy, a riasztott litván műszaki zászlóalj parancsnoka.