Az ENSZ szerint rendkívül törékeny a libanoni túzszünet, melynek fenntartására a térségben állomásozó ENSZ- és libanoni csapatok nem elegendőek. A nemzetközi békefenntartó erő szervezése lassan halad, az EU tagállamai szerdán egyeztetnek.

Az ENSZ megfigyelője szerint a tűzszünet ellenére a libanoni helyzet törékeny marad az elkövetkező 2-3 hónapban - írja a BBC. Terje Roed-Larsen, a világszervezet munkatársa szerint komoly szükség van a nemzetközi csapatokra, hogy valaki ellenőrízze a 10 napja életbe lépett fegyvernyugvás betartását.

A Dél-Libanonban állomásozó 2000 fős ENSZ-csapatot mintegy 15 ezres libanoni katonaság egészítette ki, ők azonban nem biztos, hogy képesek lesznek őrködni a törékeny helyzet felett. A tűzszünetet több kisebb fegyveres akció és izraeli kommandós behatolások sértették meg.

Eddig azonban kevés ország ajánlott fel csapatokat a békefenntartásra. Az EU tagállamainak képviselői szerdán találkoznak, hogy egyeztessenek a kérdéseről. Az európai országok közül leginkább Olaszország szeretné minél előbb rendezni a dél-libanoni hatalmi vákuum helyzetét, ezért péntekre összehívta az EU külügyminisztereinek rendkívüli ülését.

A kommandós akciók mellett Izrael a libanoni légteret is ellenőrzi. Bár az ENSZ bírálta az állítólagos Hezbollah-célpontok elleni akciókat, Izrael azt állítja, a támadások önvédelmi célokat szolgáltak. Izrael emellett továbbra is fenntartja a Libanonnal szemben bevezetett tengeri blokádot.