Megszüntették az eljárást mindhárom magyar állampolgár ellen, akiket még májusban vettek ürizetbe Szlovákiában állítólagos tiltott idegenvezetés miatt. Az MTI pozsonyi tudósítója szerint a szlovák hatóságok nem találták bizonyítottnak azt sem, hogy az egyik gyanúsított lökdöste volna a rendőröket.

Véglegesen és jogi következmények nélkül lezárult annak a három magyar állampolgárnak az ügye, akiket májusban a szlovák hatóságok jogtalan idegenvezetés gyanúja miatt előállítottak és órákon át rendőrségi fogdában tartottak. Május 20-án a pozsonyi történelmi óvárosban két magyar városnéző csoport három tagját "jogtalan idegenvezetés" gyanúja miatt egy helyi idegenforgalmi ellenőr vitette el a rendőrséggel, mert azok egyike a magyar királyok koronázóhelyén, a pozsonyi Szent Márton székesegyházban nyugvó Pázmány Péter síremléke előtt a hely magyar történelmi vonatkozásairól beszélt, ami a feljelentő vélelme szerint jogtalan idegenvezetésnek minősül.

A három magyar állampolgárt a helyszínre hívott rendőrök szirénázó rendőrkocsikkal szállították a rendőrségre, majd miután az őrizetbe vett idegenvezetők konzuli segítséget kértek, a magyar konzul megérkezéséig néhány órán át fogdában tartották őket. A nyáron hivatalba lépett új szlovák kormány külügyminisztériuma jegyzékben közölte a magyar féllel, hogy a magyar városnézők ellen folytatódik az eljárás.

Az új szlovák kormány hivatalba lépése utáni héten Budapestre látogató Ján Kubis szlovák külügyminiszterrel vendéglátója Göncz Kinga közölte: a magyar városnézőket ért pozsonyi incidenst a magyar fél csak akkor tekinti lezártnak, ha a rendőrségi vizsgálatnak véget vetnek. Július második hetében a rendőrség a magyarok elleni vizsgálatot két személy esetében megszüntette, a harmadik ellen pedig az illetékes pozsonyi óvárosi kerület közigazgatási osztálya szabálysértési eljárás keretében folytatta a vizsgálatot. Őt azzal gyanúsították, hogy az incidens közben meglökte a szlovák idegenforgalmi revizort.

Az MTI, pozsonyi magyar nagykövetségi forrásból származó értesülése szerint a hivatal most ezt a szabálysértési eljárást is megszüntette, mert a lökdösődés tényét egyetlen kihallgatott tanú sem tudta bizonyítani, "vallomásuk nem volt értékelhető."