A kritikus főbíróért forronganak a pakisztáni ügyvédek

Vágólapra másolva!
Állítólagos visszaélések miatt távolították el hivatalából a pakisztáni főbírót. A politikai vezetés szerint visszaélt hatalmával. Mások viszont Pervez Musharraf elnököt vádolják azzal, hogy a gyanús kormányzati ügyeket boncolgató bírón keresztül akarja megfélemlíteni az egész igazságszolgáltatást az októberi választások előtt. Iftikhar Mohammed Chaundry elmozdítása nyomán ügyvédek ezrei vonultak az utcára.
Vágólapra másolva!

Hatalommal való visszaélés miatt állhat speciális bíróság elé pakisztán legfelsőbb bíróságának elnöke. Iftikhar Mohammed Chaundryt Pervez Musharraf pakisztáni elnök mentette fel hivatalából, állítólagos visszaélések miatt még pénteken. A törvénytelennek ítélt lépés nyomán országszerte ügyvédek ezrei bojkottálták a bírósági tárgyalásokat, és az utcákra vonultak tiltakozásként - írja a BBC. Iszlamabadban fekete zászlót lengetve mentek a bíróságokhoz, Lahore-ban pedig több mint 20-an megsérültek, amikor a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

Ügyvédek, emberi jogi aktivisták, ellenzéki pártok és több bíró is alkotmánysértést és a független igazságszolgálatás megsértését emlegetik a lépéssel kapcsolatban. Az elnök ugyanakkor közölte, "számos panasz merült fel vele szemben, törvénysértés, hatalommal való visszaélés és olyan tettek miatt is érték vádak, amelyek nem méltók a pakisztáni legfelsőbb bíró hivatalához". Részleteket ugyanakkor nem közöltek arról, pontosan mivel vádolják az elmozdított főbírót.

A BBC tudósítja szerint a főbíró csiszolatlan sítlusa közismert volt, ahogy korábban egy ügyvéd is kritizálta hatalommal való visszaélés miatt. Csakhogy Chaundry arról is híres volt, hogy keményen fellépett a kormányzati visszaélésekkel, valamint a Pakisztánban folyó emberi jogsértésekkel szemben. Sokan vélik úgy, hogy a politikai vezetésnek nem tetszettek a bíró által vitt ügyek. Chaundry például politikai aktivisták eltűnését boncolgatta, akiket a feltételezések szerint törvénytelenül tartanak fogva a biztonsági erők. Ezen kívül bírói határozattal semmisítette meg az állami tulajdonú acélipari vállalatok privatizációját.

Pervez Musharraf elnököt azzal vádolják, hogy a főbírón keresztül az egész igazságszolgáltatást akarja megfélemlíteni a 2007-es választási évben. Pakisztánban októberben tartanak parlamenti- és elnökválasztást. A pakisztáni Legfőbb Bírósági Ügyvédi Kamara BBC-nek nyilatkozó, volt elnöke szerint Musharraf minden követ megpróbál megmozdítani, hogy felforgassa az igazságszolgáltatást. A főbírót jelenleg gyakorlatilag házi őrizetben tartják a hatóságok, és megszabják még azt is, kik látogathatják.