Egy ember meghalt a tallini zavargásokban

Vágólapra másolva!
Egy halottja és 43 sebesültje volt a csütörtöki tallini zavargásoknak, amelyek az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki. Az észt kormány szerint a bronzszobor a megszállás szimbóluma, de az orosz kisebbség képviselői tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Háromszáz embert vettek őrizetbe péntekre virradóan az észt főváros központjában az ottani II. világháborús szovjet emlékmű áthelyezése elleni, zavargásokba torkolló tiltakozás után - közölte a tallini rendőrfőnök az észt állami televízióban. Az összetűzésekben 43-an megsérültek, egy ember pedig meghalt. A sérültek közül többnek az állapota súlyos.

A tájékoztatás szerint a tiltakozók - többségében fiatalok, akik közül sokan ittasak voltak - kora este törni-zúzni kezdtek, szinte a teljes tallinni belvárost feldúlták. A rendőrség villanógránátokkal és vízágyúval próbálta megfékezni a zavargást, szemtanúk szerint könnygázt is bevetettek. Éjféltájban Juri Pihl észt belügyminiszter az ETV televízióban bejelentette, hogy a hatóság ura a helyzetnek, de egy órára rá újabb összetűzésekről érkeztek hírek.

A rendőrségi szóvivő szerint a rendzavarásnak nem sok köze volt a szovjet emlékmű áthelyezéséhez. Az észtországi lakosság egyharmadát kitevő, orosz ajkúak számos csoportja fogadkozott korábban, hogy megakadályozza a jobbközép kormány tervének végrehajtását, miszerint az emlékművet - egy szovjet katonát ábrázoló bronzszobrot - és a hozzá tartozó sírkertet áttelepítik a belvároson kívüli katonai temetőbe.

Csütörtökön a nap első felében alig ötven tüntető gyűlt egybe az emlékmű közelében, és ők is csak a kivezényelt rendőröket szidalmazták. Késő délutánra azonban mintegy ezerre, egyes becslések szerint több ezerre nőtt a tiltakozók száma. A rendőrség és a különleges biztonsági erők ekkor kettős élő gyűrűt vontak a már fémkerítésekkel körülvett emlékmű köré. A tüntetők este megpróbálták áttörni a kettős gyűrűt, de a rendőrség gumibottal és gázspray használatával visszaszorította őket.

Közben a Baltic News Service arról adott hírt, hogy befejeződött az emlékmű kitelepítése Tallinn központjából és azt titkos helyre szállították. A bronz szobrot a náci Németország ellen harcoló szovjet katonák emlékére állították 1947-ben. Az áthelyezés célja hivatalosan a terület átkutatása a háború alatt meghalt katonák maradványai után.

A tervet Moszkva és az észtországi orosz kisebbség egyaránt támadta. Oroszország az emlékművet mindazok előtti tisztelgésnek tekinti, akik részt vettek a második világháborúban a fasizmus legyőzésében, sok észt viszont az 50 évi szovjet megszállás fájdalmas emlékét látja benne. A szobrot korábban többször is vörös festékkel öntötték le.

Az emlékmű eltávolítása miatt a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelte Vlagyimir Putyin orosz államfőtől pénteken Szergej Mironov, az orosz felsőház elnöke. Mironov határozati javaslatot terjesztett elő az ügyben, amelyről várhatóan még pénteken szavaznak az orosz felsőházban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kegyeletsértőnek és indokolatlannak nevezte a döntést és közölte: komoly következményei lesznek Oroszország és Észtország kapcsolataira nézve.