Elítélték a Busht lejárató brit hivatalnokot

Vágólapra másolva!
Fél év börtönt kapott az a brit hivatalnok, aki kiszivárogtatott egy bizalmas feljegyzést a brit kormányfő és az amerikai elnök egy 2004-es megbeszéléséről. A férfi Bushnak azt a megjegyzését kotyogta ki, hogy meg akarja támadni az al-Dzsazíra arab hírtévét.
Vágólapra másolva!

Hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Nagy-Britanniában egy brit köztisztviselőt. A férfi kiszivárogtatott egy bizalmas feljegyzést Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök 2004. áprilisi találkozójáról.

Az akkoriban a brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatási részlegén dolgozó, most 50 éves David Keogh egy "szigorúan bizalmas" megjelölésű összefoglalót hozott nyilvánosságra, amely George Bush amerikai elnökre nézve kínos részleteket tartalmazott.

A Bush és Tony Blair - csütörtöktől ügyvezető kormányfő - akkori megbeszélésen elhangzottakból készült ötoldalas leiratból kiderült: Bush elnök "katonai akciót" akart az al-Dzsazíra katari hírtévé ellen. A nemzetközi csatornát az Egyesült Államok az iraki felkelés szításával vádolja, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér szócsövének tartja.

Blair azonban azt mondta neki, hogy ez "komoly problémákat okozna".