Átszállíthatják az USA-ba a guantanamói rabokat

Vágólapra másolva!
Tovább fogyatkozott a guantanamói amerikai bázison terrorgyanú miatt fogva tartottak száma. Amerikai sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy a foglyokat átszállítanák az USA-ba és a jelenleginél jóval komolyabb jogokat biztsítanának számukra.
Vágólapra másolva!

Tizenegy rabot szállítottak el a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai haditengerészet támaszponton létesített fogolytáborból - közölte vasárnap a washingtoni védelmi minisztérium. Közülük nyolcat Afganisztán, hármat pedig Jordánia felé indítottak útnak.

Így mostanra 320-ra apadt a Guantánamón őrzött terroristagyanús fogva tartottak száma. Volt olyan időszak, amikor 450 embert is őriztek az Egyesült Államokat 2001 szeptemberében ért terrortámadások után létesített fegyenctelepen, amelynek létezését, illetve a foglyok őrzésének körülményeit, valamint jogorvoslati lehetőségeiket nemzetközi emberjogvédő szervezetek mind gyakrabban és mind vehemensebben bírálják.

George Bush amerikai elnök már tavaly jelezte, a tervek között szerepel a fogolytábor bezárása, a konkrétumokkal azonban adós maradt. A The New York Times vasárnapi cikke szerint a megoldások között most felmerült, hogy a foglyokat az Egyesült Államok területére szállítanák. Lehetséges az is, hogy a jövőben polgári bíróságokra bíznál annak eldöntését, hogy a gyanúsítottakat fogva tartsák-e vagy sem.