ETA-merényletet hiúsított meg a spanyol rendőrség

Vágólapra másolva!
A betiltott baszk szeparatista szervezet újabb merényletét hiúsította meg a rendőrség egy gyanús személy lefogásával - jelentette be szerdán a spanyol belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az előző napon Santanderben őrizetbe vett 22 éves fiatalember arra készült, hogy gépkocsiba rejtett pokolgéppel intézzen támadást egy állami intézmény ellen az észak-spanyolországi tengerparton - közölte Alfredo Pérez Rubalcaba. A hatóságok tovább folytatják a nyomozást az elfogott személy női bűntársa és gépkocsija után. A két személy előzőleg egy Santander közelében fekvő kempingben éjszakázott, a férfi hátizsákjában időzítő kapcsolóórát, gyújtószerkezetet és egy pisztolyt talált a rendőrség.

A szomszédos Franciaországban szerdán őrizetbe vették a baszk szeparatista szervezet, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) két feltételezett tagját. A két férfi hamis rendszámú lopott járművel volt úton, automata kézifegyvereket találtak náluk.

Az ETA június elején felmondta a Spanyolországban 14 hónappal korábban meghirdetett tűzszünetet. Azóta a spanyol rendőrök 15 feltételezett ETA-tagot vettek őrizetbe. Lefoglaltak két gépkocsit, amelyekben összesen csaknem 300 kilogramm robbanószer volt.