Irán újabb szankciókra számíthat

2007.09.25. 19:34

Az amerikai képviselőház kedden nagy többséggel megszavazta, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát és hozzanak további szankciókat Teherán ellen.

Az elfogadott indítvány szerint büntetőintézkedéssel sújtják azokat az Iránban beruházó nemzetközi vállalatokat is - főként az olaj- és gázipar területén -, amelyeknek amerikai leányvállalataik vannak.

Megtiltják továbbá a polgári célú atomipari együttműködést az iráni nukleáris programot támogató országokkal, és felszólítják az amerikai kormányt: ösztönözze a többi államot és a nemzetközi pénzintézeteket arra, hogy szüntessék be beruházásaikat Iránban.

A dokumentum egyúttal felszólítja a washingtoni külügyminisztériumot, hogy vegye fel a Forradalmi Gárda - más néven a paszdaran - alakulatait a terrorszervezetek feketelistájára.

Az újabb szankciók bevezetését 397 képviselő támogatta 16 ellenében olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és Irán között nőtt a feszültség Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök New York-i tartózkodása miatt. Az iráni elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára utazott az amerikai városba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK