A török légierő 150 fegyveres kurdot ölt

Vágólapra másolva!
A török légierő csütörtöki és pénteki támadásaiban 150 kurd fegyveres halt meg Észak-Irakban Ankara szombati bejelentése szerint. A kurd lázadók szóvivője tagadta a török állításokat.
Vágólapra másolva!

A török légierő gépei csütörtökön indítottak támadásokat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki táborai ellen. A török hadsereg vezérkarának közleménye szerint csütörtökön és pénteken "az első becslések szerint ez a hadművelet több mint 150 terrorista semlegesítését tette lehetővé". A vezérkar szerint a halottak között kurd parancsnokok is lehetnek.

Török katonai források korábban azt közölték, hogy legkevesebb 30 gépet vetettek be a támadássorozatba, amely a Kandil-hegység térsége ellen irányul. Ankarában nyomatékosan hangsúlyozták, hogy a csapásmérések polgári településektől távoli körzetekben zajlanak, a célpontok pedig a PKK vezető beosztású tagjai.

A kurd lázadószervezet, a PKK szóvivője szombaton tagadta Ankara állítását, hogy több mint 150 harcost vesztettek volna az észak-iraki török légi csapásokban. A szóvivő Észak-Irakból mindezt műholdas telefonon közölte a Reuters hírügynökséggel. Kurd részről csak hat lázadó halálát ismerték el - akik az Iránban harcoló frakciók tagjai voltak - miután a török gépek Irak, Törökország és Irán közös határvidékének körzetére mértek csapásokat.