18 ezren vannak egy kínai város romjai alatt

Vágólapra másolva!
Egy, a kínai földrengés epicentruma közelében fekvő kínai városban több mint 18 ezren vannak a romok alatt. Eközben utórengések és földcsuszamlások nehezítik a mentőalakulatok munkáját a délkelet-kínai Szecsuán tartományban, amelyet hétfőn délután rázott meg egy 7,8-as erősségű földrengés. Kína 50 ezer katonát mozgósított, hogy segíteni tudjanak a sebesülteknek és azoknak, akik még mindig a romok alatt lehetnek. Az áldozatok száma már megközelíti a 12 ezret, de a hatóságok attól tartanak, még több holttest kerül elő.
Vágólapra másolva!

Több mint 18 ezer embert temettek maguk alá a romok Mienjang városában, az emberek még mindig a törmelékek alatt vannak. A városban - ahol nincs víz és áram - nem csak az épületekben, de az utakban is súlyos károk keletkeztek. Mienjang közvetlenül a földrengés epicentruma, Vencsuan körzet mellett fekszik.

Majdnem egy nappal a hétfő délutáni földrengés után sikerült csak elérnie az első, 1300 katonából és orvosokból álló mentőalakulatnak a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban a legsúlyosabb károkat szenvedett Vencsuan járást, amely a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földmozgás epicentrumában fekszik. A Tibeti-fennsík keleti szegélyénél található, magas hegyekkel körülvett - átlagosan 1326 méteren fekvő - térségben több mint 110 ezer ember él, sorsukról egyelőre csak találgatások vannak.

A mentőalakulatoknak a sziklák és a földcsuszamlások miatt eltorlaszolt utakon nem sikerült elérniük a természeti katasztrófa által leginkább sújtott hegyi településeket. Az utak felszabadítását az utórengések is akadályozták, az első földmozgást követő 24 órában 1100 kisebb és huszonhét 4-6-os erősségű rengést mértek. Hétfő délután helikoptereket küldtek a helyszínre, de az erős szél és a zuhogó eső miatt a légi mentőknek is vissza kellett fordulniuk.

Ven Csia-pao miniszterelnök a mentőalakulatokat arra utasította, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a hegyi utakat helyi idő szerint kedd délig járhatóvá lehessen tenni. A külvilágtól elzárt településekkel a katasztrófa utáni órákban csak telefonon keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot. Kína 50 ezer katonát mozgósított, akik közül 16 ezren már megérkeztek a térségbe.

Tízezrek a romok alatt

A földrengés áldozatainak száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint 15 ezer fölött jár, de a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma elérheti a 20 ezret is, mert azt feltételezik, hogy sok embernek már csak a holttestét tudják kiemelni a romok alól. A mienjangiak mellett a szecsuáni Sifang városban például több száz embert temetett maga alá két összeomló vegyi üzem, és az üzemekből kifolyt a szabadba több mint 80 tonna ammónium - jelentette az Új Kína hírügynökség. A romok alól mintegy hatezer embert sikerült kimenteni.

A kínai kormány kedden közölte, hogy szívesen fogadja a külföldi segélyfelajánlásokat. A vöröskereszt sátrakat, takarókat, élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket kért keddi, sürgős segélyfelhívásában. A szervezet szívesen fogadja a természetbeni adományokat, de előnyben részesíti a pénzfelajánlásokat, mivel nagyon nehéz eljuttatni a segélyszállítmányokat a földrengéstől leginkább sújtott térségekbe. Az egészségügyi minisztérium eközben véradásra szólított fel. "Nagy szükségünk van vérre" - hangsúlyozta a minisztérium szóvivője.

Forrás: MTI

Sok ország felkínálta segítségét a pusztító erejű hétfői földrengés után. A katasztrófaelhárításért felelős hatóságok kapcsolatba fognak lépni az összes érintett országgal és szervezettel - mondta Csin Kang, a külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő nem pontosította, csak segélyszállítmányokat enged be, vagy külföldi szakemberek is beutazhatnak az országba.

Ausztrália máris jelezte, hogy kész mentőcsapatokat küldeni Kína földrengés sújtotta területére. Kevin Rudd kormányfő a parlamentben közölte: az ügyben levelet intézett kínai kollégájához, Ven Csia-paóhoz. Oroszország is hajlandó segítséget nyújtani Kínának a természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában. Még a Kína által el nem ismert Tajvan is felajánlotta mentőegységek küldését. Hasonló felajánlást tett a Fülöp-szigetek és Jordánia is.

Forrás: maps.google.com

A Kína rizsestáljának is nevezett Szecsuán az ország egyik legdinamikusabban fejlődő tartománya, és közel 90 millió lakosával az egyik legsűrűbben lakott területe is. A vidéken gyakoriak a földrengések, mivel itt találkozik az Eurázsiai- és az Indiai-kőzetlemez. Ez utóbbi évente mintegy 50 millimétert mozdul el északi irányban. A hétfői rengés olyan erős volt, hogy még az 1500 kilométerre fekvő Pekingben is kilengtek a magas épületek.