140 tibeti megölésével vádolja Kínát a dalai láma

Vágólapra másolva!
A dalai láma szerint a kínai hadsereg hétfőn a tibeti tüntetők közé lőtt, a lövöldözésben 140 ember meghalt. A tibeti vallási vezető közölte: a márciusi tibeti zavargások óta a kínaiak több mint 400 fegyvertelen tüntetőt lőttek agyon, közel 10 ezer embert pedig letartóztattak. A dalai láma erről a Monde című francia napilapnak adott interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

A kínai hadsereg hétfőn tüntetők közé lőtt a kelet-tibeti Kham régióban, a lövöldözésben 140 ember meghalt - mondta a dalai láma. A Guadian című brit lap szerint a tibeti buddhisták száműzetésben élő vezetője erről abban az interjúban beszélt, amely pénteken jelenik meg a Monde című francia lapban. A vallási vezető hozzátette: az áldozatok szám még megerősítésre szorul.

A dalai láma az interjúban kijelentette: a kínai fennhatóság alá tartozó Tibetben az olimpiai tűzszünet ellenére folytatódik az elnyomás. A vallási vezető beszámolt arról is, hogy a Kína-ellenes tibeti zavargások március 10-i kirobbanása óta a főváros, Lhásza körzetében 400 fegyvertelen tüntetőt lőttek agyon a kínai rendfenntartók. Tibet egész területén szerinte ennél magasabb az áldozatok száma.

A vallási vezető szerint március óta tízezer embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok a himalájai területen, és nem tudni, hol tartják őket fogva. Kína leverte a márciusi tibeti zavargásokat, ami a nemzetközi közösség bírálatát váltotta ki. Peking azzal vádolta a dalai lámát, hogy ő és szövetségesei szították a kínai uralom elleni tüntetéseket, ám a Nobel-békedíjas vallási vezető ezt cáfolta.

A dalai láma kéthetes látogatáson tartózkodik Franciaországban, ennek részeként pénteken fogadja őt a francia elnöke felesége, Carla Bruni-Sarkozy valamint Bernard Kouchner francia külügyminiszter.