Beteg palesztinok zsarolásával vádolják Izraelt

Vágólapra másolva!
Egy izraeli szervezet jelentése szerint orvosi ellátást igénylő palesztinokat kényszerített együttműködésre az izraeli titkosszolgálat. Aki nem akart jelenteni szomszédairól és rokonairól, attól megtagadták a lehetőséget, hogy a blokád alatt álló Gázai övezetből Izraelbe utazzon és igénybe vegye az alapvető orvosi ellátást.
Vágólapra másolva!

Az izraeli titkosrendőrség arra kényszerít Gázában élő palesztinokat, hogy saját közösségük ellen kémkedjenek. Cserében sürgős orvosi beavatkozásokat végeznek el náluk - írja a Guardian egy izraeli emberi jogi szervezet jelentésére hivatkozva.

A Physicians for Human Rights nevű szervezet szerint a Sin Bét (az izraeli belső elhárítás) olyan palesztinokat hallgat ki, akik engedélyt kérnek, hogy a Gázai övezetből Izraelbe utazhassanak orvosi ellátásra. A brit lap által idézett jelentés szerint a kihallgatások az erezi határátkelő biztonsági központja alatti ablaktalan szobában zajlanak, ahol órákig vallatják a palesztinokat.

Aki nem működik együtt a kihallgatókkal, azoktól gyakran megtagadják az orvosi ellátás igénybe vételéhez szükséges engedélyt. A jelentés szerint - amelyet 30 palesztinnal készített interjúra alapoznak - az izraeli kihallgatók kényszerítő eszközöket és zsarolást is bevetnek, hogy információkat húzzanak ki a palesztinokból.

Az egyik interjúalany azt állítja: nem engedték meg neki, hogy vaksággal fenyegető szembetegségével orvoshoz forduljon. Azt kérték tőle, hogy hazatérése után jelentsen barátairól, rokonairól és szomszédairól, de megtagadta az együttműködést. Később megvakult.

A nemzetközi jog tiltja civilek bevonását konfliktushelyzetekbe. Ráadásul a palesztin közösségben halállal büntetik az ellenséggel való együttműködést.

Izrael több mint egy éve zárta le és minősítette ellenséges területnek a Hamász radikális palesztin szervezet által uralt Gázai övezetet. Erez az egyetlen olyan átkelő, ahol a gázai palesztinok izraeli területre léphetnek. A gázai blokád után megugrott az izraeli egészségügyi ellátást igénylő palesztinok száma, mivel a Gázai övezetbe a blokád miatt a legalapvetőbb gyógyszerek és élelmiszerek sem mindig jutnak el.

Izrael közölte: kizárólag biztonsági okból tagadnak meg beutazásokat, a palesztinok egészségi állapotáért Izraelt felelőssé tenni pedig félrevezető.