Muszlim polgármestere lesz Rotterdamnak

Vágólapra másolva!
Pénteken mutatták be az új rotterdami polgármestert, egy marokkói születésű, muszlim vallású holland politikust. Ahmed Aboutaleb az első bevándorló polgármester a holland kikötővárosban, és az első muszlim, akiből városvezető lesz Hollandiában.
Vágólapra másolva!

Marokkói születésű, muszlim vallású polgármestere lesz Rotterdamnak, Hollandia második legnagyobb városának. Ahmed Aboutalebet pénteken mutatta be a városi tanács. A döntést még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A 47 éves munkáspárti politikus lesz az első rotterdami polgármester, aki nem a városban született és nevelkedett, illetve egész Hollandiában ő lesz az első muszlim vallású, akiből városi elöljáró lesz. Aboutaleb 14 éves korában vándorolt be szüleivel Hollandiába, Jelenleg a holland szociális minisztérium helyettes vezetője, korábban amszterdami városi tanácsnok volt.

A városi közgyűlés második legnagyobb pártja, a Leefbaar Rotterdam hevesen támadta Aboutaleb kinevezését, elsősorban kettős állampolgársága miatt. A Szabadság Párt parlamenti vitát kezdeményez személyéről. Korábban már érték emiatt támadások a marokkói születésű politikust, amikor kinevezték a szociális tárca helyettes vezetőjének. Mindkét vele szemben álló párt szigorú bevándorlási törvények bevezetését szorgalmazza.

A marokkói állampolgárságot ugyanakkor nehéz elveszíteni, minden marokkói születésű - sőt még a kivándoroltak külföldön született gyerekei is - automatikusan megkapják az állampolgárságot, amiről lemondaniuk sem lehet.