Szerbia kiutasítja a montenegrói nagykövetet Koszovó miatt

Vágólapra másolva!
Montenegró csütörtökön elismerte a független Koszovót. Szerbia erre válaszul kiutasítja Montenegró belgrádi nagykövetét.
Vágólapra másolva!

Szerbia távozásra szólította fel Montenegró belgrádi nagykövetét, válaszul arra, hogy a montenegrói kormány elismerte Koszovó függetlenségét - jelentette be csütörtök este a szerb külügyminiszter. Vuk Jeremic a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Belgrád megfelelő válaszlépéssel reagált a podgoricai kormánydöntésre, mert a térségbeli országok különleges felelősséggel tartoznak a Balkán békéjének és stabilitásának megőrzése iránt.

Belgrád erős diplomáciai nyomásával dacolva a montenegrói kormány csütörtökön döntött, hogy elismeri a Szerbiából egyoldalúan kivált, albán többségű Koszovó függetlenségét. Montenegró és Szerbia hagyományosan szövetségesnek számít, a két balkéni ország lakói 2006-ig közös államban éltek.

Milan Rocen montenegrói külügyminiszter csütörtök este elmondta: a podgoricai kormány egyhangúlag hozta meg a Koszovó elismerésére és a diplomáciai kapcsolatok felvételére vonatkozó döntését. Podgorica egy nappal az után ismerte el Koszovó függetlenségét, hogy az ENSZ Közgyűlése Szerbia kérését támogatva úgy határozott: kikéri a hágai Nemzetközi Bíróság véleményét Koszovó elszakadásáról, amit Belgrád nagy diplomáciai győzelemként értékelt.

Szerbia az elmúlt napokban erős nyomást gyakorolt Montenegróra azért, hogy ne ismerje el Koszovó február 17-én kikiáltott függetlenségét. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter már akkor azt mondta, hogy Podgorica ezzel egyenesen "tőrt döfne Szerbia hátába".

Milan Rocen azt mondta: Podgorica egy másik volt jugoszláv tagköztársasággal, Macedóniával egyeztetve cselekedett. A macedón külügyminiszter, Antonio Milososzki csütörtök este jelentette be, hogy Macedónia is elismeri Koszovó függetlenségét. Montenegróval és Macedóniával együtt 50 ország - közöttük 22 európai uniós tagállam - ismerte el eddig az egykori dél-szerbiai tartomány függetlenségét.

A montenegrói nagykövet kiutasítása előtt Szerbia éppen csütörtökön jelentette be, hogy visszatér állomáshelyére minden szerb nagykövet, akiket korábban konzultációra hazarendeltek a Koszovó függetlenségét elismerő országokból.