Elfogták az ETA új katonai vezetőjét

Vágólapra másolva!
Három újabb ETA-tagot vettek őrizetbe Franciaországban. A letartóztatottak között van a baszk szakadár tettorszervezet új katonai vezetője, Aitzol Iriondo is.
Vágólapra másolva!

Franciaországban őrizetbe vették a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet újabb három tagját, köztük új katonai vezetőjét - jelentette be a francia kormány hétfőn. Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter gratulált a rendőrségnek, miután a délnyugat-franciaországi Bagneres-de-Bigorre közelében elfogták a három gyanúsítottat.

Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát - fedőnevén Txerokit - , az ETA katonai szárnyának feltételezett vezetőjét november 17-én vették őrizetbe Franciaország délnyugati részén, a francia és a spanyol rendőrség összehangolt akciójában. Most sikerült elfogni Txeroki feltételezett utódját, Aitzol Iriondót - fedőnevén Balakot - is.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a francia belső hírszerzés által gyűjtött információk alapján csapott le a rendőrség terrorelhárító egysége hétfőn, este hat óra körül. A három férfinál kézifegyvereket és hamis igazolványokat találtak.

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter hétfőn megerősítette: Aitzol Iriondo Yarza gyanúsítható azzal a kettős gyilkossággal, melyet a nyugat-franciaországi Capbretonban követtek el 2007 decemberében. Két franciaországi felderítő küldetésben lévő spanyol csendőrt lőtt le az ETA háromtagú kommandója, amikor azok egy capbretoni kávéházból távoztak. Két elkövetőt már röviddel a gyilkosság után előállítottak.

A spanyol hatóságok szerint az ETA már egy viszonylag kis létszámú fegyveresből álló csoporttá zsugorodott. A szervezet azonban továbbra is rendszeresen követ el merényleteket. Legutóbb december 3-án öltek meg egy 71 éves baszk üzletembert a baszkföldi Azpeitia városban, és Madrid azt gyanítja, hogy az ETA áll a háttérben.

Az ETA negyven éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára. A 35 éves Txeroki a keményvonalas irány képviselői közé tartozott, ellenezte a spanyol kormánnyal folytatandó párbeszédet.