19 embert öltek meg merénylők Peruban

2008.10.10. 21:20

19 katona és civil vesztette életét pénteken egy perui merényletben. A védelmi minisztérium szerint a Fényes Ösvény gerillái lehettek a támadók.

19 halálos áldozatot követelő merényletet követtek el perui katonák ellen pénteken az ország délkeleti hegyvidékén. A fegyveres erők közlése szerint 12 katona és 7 civil vesztette életét a támadásban, és 11 ember megsebesült. A védelmi minisztérium a Fényes Ösvény nevű maoista gerillaszervezetre gyanakszik, amely másfél évtizede ritkán hallat magáról.
   
A fegyveres támadók egy négy teherautóból álló katonai konvojt vettek célba Huancavelica megyében, ahol a gerilláknak titkos kokaültetvényei vannak. Először aknát robbantottak, majd tüzet nyitottak a gépkocsikra.
   
A Fényes Ösvény a 90-es években tűzszünetet hirdetett, de a kábítószer-csempészetbe bekapcsolódott szakadár csoportjai időnként akcióba lépnek.  
   
A fegyveres erők augusztus óta fokozott erővel igyekszenek felszámolni a gerillák rejtekhelyeit; lerombolták több táborukat és laboratóriumukat, megöltek öt gerillát, de elesett egy katona is. Az akciót bírálatok kísérik, amióta szeptember közepén eltűnt 11 paraszt egy faluból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK