H1N1: Egy nap alatt közel ezer új fertőzött

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egy nap alatt közel ezer új fertőzést okozott világszerte az új típusú influenza. Mát öt ember halálát okozta bizonyíthatóan a H1N1 az Egyesült Államokban. Törökországban is megjelent a vírus, egy Japán városban pedig az összes iskolát bezárták egy megbetegedett diák miatt.
Vágólapra másolva!

Az új influenzában megbetegedettek száma egy nap alatt csaknem ezerrel, 8451-re nőtt a világon, és a betegség már 36 országban ütötte fel a fejét - jelentette be szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A járvány halálos áldozatainak száma 65-ről 72-re emelkedett. A WHO statisztikái szerint a számok egy hete drasztikusan nőnek. A legtöbb beteg az Egyesült Államokban van, utána következik az új influenza kiindulópontjának számító Mexikó.

Újabb ember halálát okozta az új típusú, H1N1-es influenzavírus az egyesült államokbeli Texasban, ezzel ötre emelkedett az országban a fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte a szövetségi állam egészségügyi hatósága helyi idő szerint pénteken. A férfi a múlt héten halt meg, és más egészségügyi problémái is voltak.

Az Egyesült Államokban több mint 4700 bizonyított újinfluenzás fertőzést tartanak számon. Európában eddig 16 országban bukkant fel a vírus, és közel 230 embert betegített meg, de halálos áldozatot nem követelt. Mexikóban 66-an haltak meg bizonyíthatóan az új influenzában az egészségügyi minisztérium legutóbbi közlése szerint.

Az új influenza megjelent Törökországban is. Az első törökországi betegről az egészségügyi minisztérium nem közölte, hogy milyen állampolgárságú, csak azt tudni róla, hogy az Egyesült Államokból érkezett Amszterdamon át az isztambuli repülőtérre, és Irakba tartott volna tovább. A repülőtéri infravörös kamera érzékelte, hogy lázas. A H1N1 Indiában is felbukkant. A beteg egy 23 éves indiai férfi, aki korábban az Egyesült Államokban járt.

Újabb embert fertőzött meg a H1N1 Japánban is. A Tokiótól 430 kilométerrel nyugatra fekvő Kobe város egy diákja kapta el a fertőzést, noha az utóbb időben nem járt külföldön - közölte az egészségügyi minisztérium. A fiú két diáktársa is influenzagyanús. Mindhármukat kórházban kezelik. A hír nyomán a város összes iskoláját bezárták. A távol-keleti országban korábban három diák és egy tanár fertőződött meg, ők előzőleg Kanadában jártak.

Malajziában egy nő fertőződött meg a vírussal, korábban ő is az Egyesült Államokban járt.