A Briliáns Elvtárs uralhatja Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Névadással készítik fel Kim Dzsong Unt, Észak-Korea leendő vezetőjét és az ország lakosságát a közelgő hatalomváltásra. A Kedves Vezető nevet viselő Kim Dzsong Il fia, Un ugyanis a Briliáns Elvtárs nevet kapja. A koreaiul Jongmjong-han Dongdzsinek becézett leendő utód örökségül egy fejlődő atomprogramot kap.
Vágólapra másolva!

A "Briliáns Elvtárs". Mostantól minden észak-koreainak ez a név lehet a legfontosabb. Kim Dzsong Il (a "Kedves Vezető") legifjabb fia, Kim Dzsong Un lehet az új phenjani vezető, és az ő új megszólítása hangzik így az AP hírügynökség beszámolója szerint.

A cél az AP szerint egyértelműen az utódlás előkészítése, és hogy a koreaiak szokják az új nevet és új vezetőt. Kim Dzsong Il ezzel az aprósággal látott neki fia arculatának felépítéséhez.

Kim Ir Szen 1948-ban alapította a sztálinista Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, miután a II. világháború következményeként a Koreai-félszigetet kettéosztották a győztes hatalmak. Ő a "Nagy Vezető" nevet vette fel, és ezen a néven irányította Észak-Koreát 1994-es haláláig.

Utóda, Kim Dzsong Il már nem léphetett az ország örök vezetőjének nyomába, így ő a "Kedves Vezető" nevet használja. Időközben feltehetően agyvérzést kapott, és ezért készül átadni a hatalmat fiának, Kim Dzsong Unnak, aki a Berni Nemzetközi Iskolában tanult Svájcban, és tökéletesen beszél angolul - írja az AP.

A grandiózus nevek gyakoriak Észak-Koreában. A szigorúan ellenőrzött média is a legsokszínűbb szinonímákat használja Kim Dzsong Il kedvességének leírására.

Észak-Korea a kedves nevek bevezetése mellett nukleárisfegyver-programjával van elfoglalva. Pénteken jelentették hírügynökségek, hogy valószínűleg hamarosan újabb kísérleti atomrobbantást hajt majd végre.

Bek Szeung-dzsó, egy dél-koreai védelmi szakértő borúlátóan azt nyilatkozta az AP-nek: "Észak-Koreának még legkevesebb két ilyen teszt hiányzik, hogy tökéletes legyen az atomfegyverrendszere."