Vágólapra másolva!
Kővel dobáló palesztin tüntetőket tartóztatott le vasárnap az izraeli rendőrség Jeruzsálem egyik szent helyén. A tüntetők turistákat dobáltak kővel, az izraeli rendőrség ezt követően avatkozott közbe.
Vágólapra másolva!

Az izraeli rendőrség vasárnap reggel behatolt az egyik legérzékenyebb jeruzsálemi területre, az óvárosban található Templom Hegyre és letartóztatott több palesztin tüntetőt - írja a BBC. A tüntetők kővel dobálták meg az odalátogató turistákat.

A palesztinok a rendőröket is kővel dobálták meg, és olajat öntöttek az útra, hogy a mozgásukat megnehezítsék. Több tucat muzulmán egy időre bevette magát az al-Aksza-mecsetbe, ahonnan tovább dobálták a pajzzsal védekező rendőröket. Az épületbe az izraeli erők nem hatoltak be, s pár óra múlva a tüntetők távoztak. A jeruzsálemi rendőrségi szóvivő szerint a rendőrök könnygázgránátot használtak a tüntetők feloszlatására. Az incidenst követően az izraeli hatóságok lezárták a Mecsetek terét, tizenhét tüntetőt őrizetbe vettek.

A tér a muzulmánok harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után. Itt található az al-Aksza-mecset és a Szikladóm, ahonnan Mohamed próféta a hagyomány szerint a mennybe szállt. Ugyancsak itt húzódik a Nyugati fal - Siratófal -, amely a judaizmus szent helye. A Templom Hegy Kelet-Jeruzsálemben található, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el.