Ellenzékiek tízezrei gyűltek össze Iránban

Vágólapra másolva!
Több tízezer iráni ellenzéki gyűlt össze Kum városában a szombaton elhunyt ellenzéki vallási vezető, Montazeri nagyajatollah temetésére. Az ellenzéki megmozdulássá alakult gyászmenetet többen megpróbálták megzavarni, a rendőrség többeket letartóztatott.
Vágólapra másolva!

Iráni ellenzékiek tízezrei gyűltek össze a legtekintélyesebb vallási vezetőjük, Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah temetésén Kum városában. Montazeri szombaton éjjel, 87 éves korában hunyt el. A BBC szerint iráni ellenzéki vezetők is csatlakoztak a hosszan hömpölygő temetési menethez.

A városban nagy a biztonsági készültség, több jelentés szerint összecsapások törtek ki a gyászolók és a rendőrség között, akik több embert le is tartóztattak. Az információkat nem lehet megerősíteni, miután az iráni hatóságok megtiltották a külföldi újságíróknak, hogy tudósítsanak a temetésről.

Hasonló tiltást már többször alkalmaztak a nyári iráni elnökválasztás óta, melynek vitatott eredménye nyomán évtizedek óta nem látott erejű tömegmegmozdulások kezdődtek a fővárosban, Teheránban. Montazeri - aki már korábban az ellenzék vallási vezetőjévé vált - csalásnak minősítette Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök választási győzelmét. A nagyajatollah halála nyomán a BBC elemzője az ellenzékiek és a kormányerők közötti feszültségek növekedéséről írt.

A temetésen az egyik reformista honlap tudósítása szerint a gyászolók az ajatollahról és az ellenzéki vezetőről, Mir Huszein Múszaviról szóló jelszavakat skandáltak. Többen zöld ruhában jelentek meg - ez az iráni ellenzék színe.

Az egyik oldal szerint a felvonulást megpróbálták megzavarni a radikális, kormánypárti Ansar Hezbollah milícia tagjai, akik hangosbeszélőkkel zavarták a tömeget, de egy kisebb összetűzés után elmentek. Meg nem erősített hírek szerint néhány, gyászolókat Kumba szállító buszt megállítottak a rendőrök, és többeket letartóztattak. Más jelentések szerint a rendőrök összecsaptak a felvonukókkal, akik kavicsokkal dobálták meg őket.

A BBC teheráni tudósítója szerint a kormány tisztában van azzal, hogy a temetés valójában ellenzéki tüntetés, de azt is tudja, hogy ezt nem lehet betiltani. Ugyanakkor a kormány a tüntetéssorozat újraindulásától tart. Más intézkedés híján a belföldi és a külföldi média szigorú korlátozásával próbál küzdeni az ellenzék ellen.

Montazeri nagyajatollah az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik megalkotója volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatollah őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket. Végül az ultrakonzervatív Szajed Ali Hamenei ajatolláh lépett Khomeini örökébe, mint Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Montazerit éveken át házi őrizetben tartották. Montazeri Hamenei ellenlábasa lett, ismételten azzal vádolta a jelenlegi iráni vezetést, hogy az iszlám nevében diktatúrát épített ki.