Puccsal fenyeget a madagaszkári hadsereg

Vágólapra másolva!
Három napot adott a madagaszkári hadsereg az egymással rivalizáló politikusoknak, hogy rendezzék vitás ügyeiket és az ország helyzetét, különben átveszik a hatalmat. A szigetország január óta politikai válságban van, miután az elnök és a legnagyobb ellenzéki vezető között súlyos konfliktus alakult ki. Utóbbi az elnök lemondását követeli, sorra szervezi a kormányellenes tüntetéseket, amire a hatóságok durva ellenlépésekkel válaszolnak.
Vágólapra másolva!

72 órát adott a hadsereg Madagaszkár egymással rivalizáló vezetőinek, hogy egyezségre jussanak egymással, ellenkező esetben a saját kezébe veszik a hatalmat - jelentette a BBC. "Azt kérjük az összes politikai szereplőtől, a civil szervezetektől és másoktól, hogy azonnal egyesítsék erőiket a helyzet megoldása érdekében a következő 72 órában, hogy kivezessék az országot a válságból" - jelentette ki Edmond Rasolomahandry tábornok, aki szerint, ha nem találnak megoldást, átveszik az ország irányítását. A tábornok azt ígérte, semlegesek maradnak.

Előzőleg egy csoport katona lemondatta a védelmi minisztert. Kedden újabb összecsapások alakultak ki a szigetország fővárosában, amelyben 19-en megsérültek. Eközben a francia nagykövetség bejelentette, hogy már nem tartózkodik náluk Andry Rajoelina ellenzéki vezető, aki az őt letartóztatni akaró biztonsági erők elől menekült oda. Az épületet több száz kormánypárti szimpatizáns vette körül, és Rajoelinát követelte. A tömeget utóbb feloszlatták.

Marc Ravalomana elnök kedden felszólított az erőszakos cselekmények abbahagyására, és elismerte, hogy követett el hibákat az eddig körülbelül 100 ember halálával járó válság során. A BBC szerint a fővárosban, Antananarivóban két napja fosztogatnak.

Madagaszkáron hetek óta folyik a harc a hatalomért az elnök és a DJ-ből ellenzéki vezérré lett Rajoelina között. Tavaly decemberben a kormány bezáratta a Rajoelina tulajdonában lévő tévécsatornát egy interjú miatt. Az antananarivói polgármester, Rajoelina ezt követően tömegtüntetéseket szervezett, amelyeken magát kiáltotta ki elnöknek, és lemondásra szólította fel az elnököt, akit diktátornak, gazembernek és tolvajnak bélyegzett. Februárban eltávolították polgármesteri posztjáról, ezt követően is több tüntetést szervezett, a rendőrök egy alkalommal - február 7-én - a tömegbe lőttek, megölve 50 embert.