Elfogták az al-Kaida iraki fejét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette csütörtökön az iraki hadsereg Abu Omár al-Bagdadit, az al-Kaida iraki szervezetének vezetőjét. Al-Bagdadi elfogása különösen érzékenyen érintheti  az újraegyesülni és harcolni vágyó szunnita milicistákat.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették az al-Kaida terrorszervezethez kapcsolódó iraki hálózat vezetőjét, Abu Omár al-Bagdadit az iraki hatóságok csütörtökön - írja az AP amerikai hírügynökség. Az elfogást az iraki állami televízióban Kasszim al-Musszavi tábornok, a hadsereg szóvivője jelentette be. A lefejezéseiről hírhedtté vált Abu Muszab az-Zarkavi halála és az Iraki Iszlám Állam (IIÁ) nevű al-kaidás fedőszervezetet vezető Abu Ajjub al-Maszri elfogása óta al-Bagdadi irányította az IIÁ-t.

Az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet fejének elfogása megnehezítheti a szunnita szervezetek újbóli egyesülését az AP szerint. Bagdadi legutóbb március közepén hallatott magáról, amikor Barack Obama amerikai elnök csapatkivonási tervére a következőképpen reagált: "Amit a megszállók vezetője bejelentett, csupán az imperialista megtévesztés újabb példája. (...) Azt remélik, hogy az ostobák, a gyengeelméjűek majd elfogadják, hogy még három éven keresztül megszállva tartják és megalázzák az országunkat."