Huszonöt gyilkosság egy orosz szélsőjobbos szervezet számláján

Hamarosan bíróság elé áll az Oroszország Nemzeti-szocialista Közössége (NSZO) nevű orosz szélsőjobboldali szervezet. A tagokat 25 gyilkosság elkövetésével vádolják. Egyes források szerint a szervezetet hatalomváltást remélő orosz üzletemberek pénzelték.

Huszonöt gyilkosságért állítják hamarosan bíróság elé Moszkvában az Oroszország Nemzeti-szocialista Közössége (NSZO) elnevezésű szélsőjobboldali szervezet néhány tagját - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap hétfőn. A csoport tagjaira az orosz törvények értelmében életfogytiglani szabadságvesztés vár.

Az NSZO-t az állami duma (az orosz képviselőház) egyik képviselőjének Dmitrij Rumjancev nevű munkatársa hozta létre. Rumjancev is képviselői mandátumra tört, támogatókat gyűjtve alapította a szervezetet, és a tagoknak Oroszországban "orosz köztársaságot" ígért.

Az NSZO 2008-ra Moszkvában már három, egyenként 25 fős sejttel rendelkezett, és hasonlóak jelentek meg további nyolc régióban is. Rumjancev az ország minden részéből összegyűjtötte a bőrfejűeket, Moszkvában és környékén telepítette le őket, és még rendszeres havi fizetést is adott nekik kétezer és 25 ezer rubel (mintegy 12 ezer és 150 ezer forint) közötti értékben. A nyomozás nem derítette ki, hogy ezt ki finanszírozta, de egyes források szerint a pénzt oroszországi hatalomváltást remélő üzletemberek adták.

Rumjancev még 2008-ban feloszlatottnak minősítette az NSZO-t, mivel a vezetők nem tudtak megosztozni a pénzen. A szervezet széthullott, de néhányan folytatták addigi tevékenységüket. Az élre egy bizonyos Alfred Baziljev - becenevén Adolf - került. Őt később skizofréniával kezelték, őrizetbe vétele után a számláján 200 millió rubelt találtak. A pénz eredetéről már nem tudták kifaggatni, a fogházban ugyanis felvágta az ereit.
Az NSZO-n belül az úgynevezett északi szervezetben tömörültek a legvadabb nacionalisták egy Lev Molotkov nevű 28 éves férfi vezetése alatt. Általában "nem oroszokra" vadásztak, az újonnan csatlakozó tagok "felvételi vizsgája" legalább egy gyilkosság volt.

2008 nyarán a rendvédelmi szervek megrohamozták a házat, amelyben a banda tagjai éltek. Egyebek közt egy videót találtak, amelyen az látható, hogy egy gyanúsnak talált bandatagot leütnek, majd megkötözve a fürdőkádba teszik, és noha még él, elkezdik feldarabolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK