Elveszítheti Obama a trágárkodó bizalmasát

Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását Chicago évtizedek óta hivatalban lévő polgármestere, és ezzel megnyílhat az út a posztra már korábban bejelentkező Rahm Emanuel előtt, aki jelenleg Barack Obama elnök kabinetfőnöke. A durva stílusáról ismert politikus távozásával az egyik legszínesebb egyéniségét veszítené el a Fehér Ház, ahol egyéb átalakulás is várható az egyre súlyosbodó kormányzati problémák miatt.
Vágólapra másolva!

"Kiadtam magamból mindent" - fogalmazott Richard Daley chicagói polgármester, amikor kedden a városháza lépcsőjén állva bejelentette, nem indul újra a tisztségért a 2011-ben esedékes választáson. Ezzel egy korszak zárul le az amerikai nagyváros történetében, Daley ugyanis több mint húsz éve, 1989 óta tölti be a polgármesteri posztot, amelyet 1955 és 1976 között apja is elfoglalt.

Daley népszerűsége ugyan az utóbbi egy évben valamelyest csökkent, a döntést a legtöbb amerikai újság mégis meglepetésként értékelte. A politikus maga azzal indokolta a visszavonulást, hogy szeretne több időt tölteni a családjával és szerinte Chicagónak is szüksége van a változásra.

Emanuel már bejelentkezett

A döntésnek ugyanakkor várhatóan nemcsak a városra, hanem az országos politikára is lesz hatása, máris megindultak ugyanis a találgatások, hogy a megüresedő polgármesteri széket megpályázza Barack Obama elnök kabinetfőnöke, Rahm Emanuel. Az Obamához hasonlóan korábban Chicagóban élő Emanuel már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy ha egyszer a szintén demokrata Daley visszavonul, akkor szívesen indulna a polgármesteri székért, ismerősei szerint azonban nem számított arra, hogy ez ilyen hamar be fog következni.

"Tudják, hogy már akkor polgármester akartam lenni, amikor a kongresszusban voltam" - mondta Emanuel márciusban a Chicago Tribune-nek, most azonban Daley bejelentésére csak egy szűkszavú közleménnyel reagált, amelyben méltatta a távozó polgármester teljesítményét. A kabinetfőnök egyik régi barátja és kollégája, David Axelrod elnöki főtanácsadó szerint Emanuelnek rengeteg feladata van, és jelenleg ezekre koncentrál. A Washington Post által névtelenül idézett egyik barátja ugyanakkor úgy fogalmazott, "nem tudom elképzelni, hogy kihagyná ezt a lehetőséget".

Szereti a durva vicceket

Emanuel távozásával egy színes egyéniséget veszítene a Fehér Ház. Az ötvenéves politikust az őt ismerők úgy írják le, hogy rendkívüli a munkabírása, nagyon ambiciózus, de szereti a durva vicceket, és szinte minden mondatában van egy káromkodás. Az egyik leggyakrabban idézett történet róla az, hogy még kezdő politikusként egyszer maffiafilmekbe illő módon döglött halat küldött egy közvélemény-kutatónak, aki magára haragította. (Emanuelról szóló portrénkat itt találja.)

Az elnöki kabinetfőnöki pozícióban viszont amúgy is gyakori a váltás. A Fehér Házban ez az egyik legfontosabb és legnagyobb terheléssel járó tisztség, a kabinetfőnökön keresztül vezet ugyanis az út az elnökhöz, és rá hárul a legkülönbözőbb konfliktusok kezelésének jelentős része is.

Márpedig most nehéz idők járnak a Fehér Házra, az elnök népszerűsége folyamatosan csökken, az ország gazdasági helyzete, a költséges kormányzati programok ellenére sem javul, és ezért még a demokrata párton belül is többen Obama stábját teszik felelőssé. Így már korábban is jelentek meg olyan találgatások, hogy a novemberben esedékes, a felmérések szerint a demokraták számára várhatóan vereséget hozó törvényhozási választások után változások várhatók a Fehér Házban, akár a kabinetfőnöki poszton is.