Kapcsolatba lépett az elrabolt magyar békefenntartóval egy rádió

Vágólapra másolva!
Papp Istvánt egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva egyenruhások. Sejtése szerint egy helyi piramisjáték áll az elrablása mögött.
Vágólapra másolva!

Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi vasárnap elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. A pontos helyet nem tudta beazonosítani. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.

Elmondása szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga állomásnak sikerült először kapcsolatba lépni vele - olvasható a rádió honlapján.

Hozzátette, úgy sejti, hogy elrablásának hátterében egy helyi piramisjáték állhat, amelyhez a kormánypárt több tagjának is köze van. Az ügy nagy felzúdulást keltett Dárfúr tartomány székhelyén, el-Fáserben, és Papp István feltételezése szerint elrablói azt akarják elérni, hogy az UNAMID lépjen közbe, és segítsen megoldani a problémát.

A magyar Külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy a magyar ENSZ-békefenntartó elrablói jelentkeztek az UNAMID szudáni válságkezelő központjában. Ez volt az első alkalom, hogy az emberrablók kapcsolatba léptek a külvilággal. A Külügy szerint a beszélgetés során a fogvatartók megengedték a magyar állampolgárnak, hogy beszéljen.

Papp Istvánt október 7-én a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el Faserben egy rablótámadás során rabolták el. Papp nyugalmazott alezredes, az ENSZ darfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) kötelékében szolgált egyéni munkavállalóként. A Dabanga rádió 2008 novembere óta sugározza műsorát a nyugat-szudáni Dárfúrban. Fenntartója a hollandiai Press Now csoport.