Birkanyájjal állják útját a német atomhulladéknak

Vágólapra másolva!
Birkákkal és kecskékkel próbálják útját állni a zöld aktivisták annak a francia atomhulladék-szállítmánynak, amelyet vonattal vittek Németországba az elmúlt 3 napban. A szállítmányt a vasútról hétfőn teherautókra rakták át, de a célig hátralévő 20 kilométeren 1600 tüntető és 2000 birka torlaszolja el az útját.
Vágólapra másolva!

Megérkezett hétfőn az észak-németországi Dannenbergbe az a nukleáris hulladékot szállító vonatszerelvény, amelynek útját erőszakos tüntetések sorozata zavarta meg az utóbbi három napban. A 11 konténert a városban a vonatról teherautókra rakják át, és a 20 kilométerre levő gorlebeni atomtemetőbe szállítják tovább.

A rendőrség szerint a Gorlebenbe vezető utat mintegy 1600 tüntető torlaszolja el a teherautók elől. A tiltakozókhoz csatlakozott több pásztor is, akik mintegy 2000 birkát és néhány tucat kecskét hajtottak az utakra. A Lüchow-Dannenberg nevű atomellenes szervezet szóvivője közölte: "az állatok is részt akarnak venni az akcióban". A tüntetők korábban arra figyelmeztettek, hogy kifejezetten kreatív ötleteik vannak a szállítmány feltartóztatására.

Vasárnap erőszakos összecsapások is történtek az atomellenes tüntetők és a rendőrség között. A rendfenntartó erők gumibot, könnygáz és vízágyú bevetésével léptek fel mintegy 250 ember ellen, akik megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ Metzingen közelében, mintegy 30 kilométerre a gorlebeni nukleáris hulladéktárolótól. A tüntetőknek sikerült több órával késleltetni a szerelvény megérkezését Dannenbergbe (erről itt olvashat részletesen).

Forrás: AFP
Úttorlasz a gorlebeni úton