Szankciókat rendelt el az ENSZ BT az al-Kaida jemeni szárnya ellen

Vágólapra másolva!
Felvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankcióbizottsága az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni székhelyű szárnyát és annak két vezetőjét a világszervezet terrorcsoportokat és terroristákat felsoroló feketelistájára.
Vágólapra másolva!

A bizottságnak a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint kedden hozott döntése értelmében az ENSZ-tagállamoknak be kell fagyasztaniuk a jemeni al-Kaida-szárny és két vezetője, Kasszem ar-Rimi és Nászer al-Vahajsi bankszámláit, és utazási korlátozásokat kell elrendelniük a két férfival szemben.

Az al-Kaida jemeni szárnya egy évvel ezelőtt jött létre a terrorista hálózat jemeni és szaúd-arábiai sejtjeinek egyesítésével. A terrorista csoport a tavaly decemberben Amszterdamból Detroitba tartó egyik amerikai utasszállító repülőgép ellen megkísérelt merénylet elkövetését vállalta magára.

A jemeni al-Kaida a szunnita iszlám egyik szélsőséges ideológiai irányzatát követi, amely kötelezővé teszi a hívek számára az iszlám szent háborút, a dzsihádot. Az al-Kaida-szárny támadásokkal fenyegette meg a nyugati állampolgárokat, hogy megtisztítsa az Arab-félszigetet a "hitetlenektől", és arra törekszik, hogy megdöntse az Egyesült Államokkal szövetséges, olajban gazdag Szaúd-Arábia királyi családjának hatalmát.