Kijöttek a clevelandi magyar templomból a tiltakozó hívők

Vágólapra másolva!
Elhagyták a clevelandi magyar templomot azok a hívők, akik helyi idő szerint csütörtökön zárkóztak be oda, hogy tiltakozzanak a templom bezárása ellen. A templom bezárásáról, több másikéval együtt a helyi megyéspüspök döntött arra hivatkozva, hogy nem elég látogatottak. A megyéspüspök találkozik a tiltakozók képviselőivel.
Vágólapra másolva!

Befejezték a tiltakozást a hívők csütörtökön a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templomban, ahová korábban zárkóztak be, hogy így tiltakozzanak a templom bezárása ellen. A bezárásról döntő megyéspüspök beleegyezett, hogy találkozik velük.

A magyar és amerikai zászlókat tartó csoport 16 órás tiltakozást követően, a rendőrség felszólítására hagyta el az épületet. A csoport egy tagja korábban közölte: megfelelően el vannak látva élelemmel, és készek arra, hogy "sokáig" maradjanak a templom megmentése érdekében.

A rendőrség szerint hatan voltak a templomban, senkit nem tartóztattak le.

Két magyar temlomot zártak be

A helyi püspök tavaly ötven térségbeli templom bezárását rendelte el, közülük volt az utolsó a helyi magyarok által több mint száz éve használt Szent Imre-plébánia. Az eredeti tervek szerint szerdán tartották volna az utolsó szertartást a templomban, több hívő azonban ott maradt virrasztani, és azóta sem hagyták el az épületet. Az egyik hívő, Marta Fordos az AP-nek elmondta, hogy ő csütörtök reggel nyolckor távozott a templomból, és akkor még legalább heten benn tartózkodtak. Fordos szerint magukra zárták az ajtót belülről.

Az ügy nemcsak a helyi, hanem az országos amerikai sajtó érdeklődését is felkeltette, hosszabb cikket közölt a témáról a napokban a Los Angeles Times, és követi az eseményeket a Fox News tévécsatorna is. A Los Angeles Times idézte például az egyik magyar hívőt, Ildiko Korossyt, aki szerint a templom jó állapotban van, és elegendő hívővel rendelkezik. "Nem vagyunk pénzszűkében, a templomunk történetében soha nem kértünk kölcsön pénzt más egyházkerülettől" - mondta.

A clevelandi püspök a nyolc megyére kiterjedő bezárásokat a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal indokolta. Sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt. Az érintett területen 174 plébánia működik tovább.

A Szent Imrén kívül, korábban már egy másik magyar templomot is bezártak, így csak egyetlen templom marad a clevelandi magyar közösség számára. A püspök szóvivője korábban azt mondta, hogy a három magyar egyházkerület egybeolvasztása 1200 családot érint, és még ez is elmarad a 2500-as átlagtól a városban.

Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben.