Sátánista élmények miatt is fájhat a republikánusok feje

Vágólapra másolva!
Magyarázkodásra kényszerült az amerikai politikába múlt héten berobbanó Christine O'Donnell republikánus szenátorjelölt, miután előkerült róla egy régi videó, amelyen egy véres sátánista oltárról és boszorkányokkal való találkozásáról is mesélt. Az eset rávilágít a republikánusok kényes helyzetére a novemberi törvényhozási választások előtt.
Vágólapra másolva!

"Elmentünk moziba, majd volt egy kis éjféli piknik egy sátánista oltáron" - mesélte Christine O'Donnell egy tévéfelvételen, amelyben a boszorkánysággal való találkozásáról számolt be. Azt is mondta, az oltáron volt egy kis vér, és ugyan néhányszor találkozott boszorkányokkal, de nem csatlakozott a csoportjukhoz.

A tévéfelvétel 1999-ben készült, amikor O'Donnell még nem volt közszereplő, múlt hét óta azonban ő az egyik legismertebb amerikai politikus. Az egy héttel ezelőtt Delaware államban tartott republikánus előválasztáson ugyanis nagy meglepetésre legyőzte az amerikai törvényhozásban már 18 éve helyet foglaló Mike Castle-t.

Befolyásos támogatók

Így most O'Donnell a republikánusok jelöltje a novemberi szenátusi választáson, előélete és vitákat kavaró kijelentései miatt ugyanakkor még saját pártján belül is sokan támadják. Ő azonban maga mögött tudhatja az elmúlt másfél évben egyre erősebb konzervatív mozgalom, a Tea Party támogatását, és személyesen kiállt mellette az egyik legnépszerűbb republikánus politikus, Sarah Palin is. A kettejük közti hasonlóságok miatt O'Donnellt többen az új Sarah Palinnek is hívják. (Portrénkat Christine O'Donnellről itt találja.)

A boszorkányokról szóló videó eredetileg Bill Maher humorista műsorához készült, aki most közölte, hogy vannak további kínos felvételei O'Donnellről, és egészen addig fogják sugározni ezeket, amíg a politikus nem ad neki interjút. O'Donnell a videó újbóli megjelenése utáni napon lemondta nyilvános szerepléseit, de később viccelődve próbálta elütni a dolgot. "Ki az, aki nem volt együtt furcsa emberekkel?" - tette fel a kérdést a politikus.

Belső feszültségek

Ez az eset is rávilágít azonban a republikánusok kényes helyzetére a novemberi törvényhozási választások előtt. Az amerikai gazdaság továbbra is gyengélkedik, a demokrata Barack Obama elnök és pártja egyre népszerűtlenebb, ami elvileg a republikánusoknak kedvez. A legtöbb előrejelzés szerint van is esélyük arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban és a szenátusban is, a párton belül azonban mégis feszült a légkör.

Az 1999-es videó

A novemberi választáson induló jelöltekről döntő előválasztásokon ugyanis sorra buktak el a régi, bejáratott politikusok az olyan radikálisabb politizálást ígérő indulókkal szemben, mint amilyen például O'Donnell. A jelenleg meghatározó republikánus politikusok így egyrészt féltik a saját pozíciójukat, másrészt tartanak attól, hogy ezeket az új arcokat túl szélsőségesnek találják majd a választók novemberben, és elbuknak a demokrata jelöltekkel szemben.

Ezt a belső feszültséget minden bizonnyal megpróbálják majd kihasználni a demokraták is. A New York Times hétfőn számolt be róla, hogy a Fehér Házban egy olyan országos reklámkampány elindítását is fontolgatják, amely a republikánus pártot úgy állítaná be, mint amely felett átvette az irányítást a Tea Party. A Fehér Ház később tagadta, hogy ezt terveznék.