Madárinfluenza-riadót fújtak Hongkongban egy megbetegedett nő miatt

Vágólapra másolva!
Madárinfluenzával fertőződött meg egy nő Hongkongban, ezért a városban megemelték a vírus miatti készültséget - közölték az egészségügyi hatóságok. Hongkongban 2003 óta nem találkoztak a madárinfluenzával, most azonban a hatóságok szerint akár új járvány is kialakulhat. A fertőzött nő Kína belső területeiről hozhatta be a vírust, és kritikus állapotban van.
Vágólapra másolva!

Hét év óta először ütötte fel a fejét a madárinfluenza Hongkongban, ahol kritikus állapotban kezelnek egy a H5N1 vírussal fertőzött nőt. A hongkongi hatóságok az eset után megemelték a madárinfluenza miatti készültséget a városban.

A helyi egészségügyi hatóságok közölték, hogy akár újra járvány alakulhat ki a vírus miatt, noha egyelőre semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Hogy a megemelt készültség miatt milyen konkrét intézkedéseket hoznak, arról csak később döntenek.

A vírussal megfertőződött 59 éves asszony 2003 óta az első ember, aki elkapta a madárinfluenzát Hongkongban. A nőnél az első tünetek azután jelentkeztek, hogy hazatért Kína szárazföldi területeiről. Az asszony férjével és lányával Sanghajban, Hangcsouban és Nancsingben is járt, de azt még nem tudni, hogy a betegséget útja során, vagy már otthon kapta el.

Az egészségügyi hatóságok azt gyanítják, hogy az asszony valamilyen szárnyastól kapta el a betegséget. A nő ugyanakkor állítja, hogy sem útján, sem utána nem járt farmon vagy állatok közelében. A hatóságok ezért külön figyelmet szentelnek annak is, hogy a vírus esetleg mégis emberről emberre terjed, és megfigyelik azokat az embereket, akikkel a nő az utóbbi időben érintkezett.

Először 1997-ben mutatták ki, hogy a madárinfluenza a szárnyasokról emberre terjedt át, ekkor a veszély miatt több millió csirkét öltek le Hongkongban. A városban legutóbb 2003-ban mutatták ki a H5N1-et emberben, akkor hatan vesztették életüket a betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint az elmúlt hét évben világszerte több mint 500 madárinfluenzás esetet regisztráltak, a betegek közül 302-en meghaltak.