Magyar állampolgár is volt a moszkvai robbantás áldozatai között

Robbanás történt a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának csomagkezelő részlegében
Vágólapra másolva!
Mégis van magyar állampolgárságú áldozata a moszkvai reptéren elkövetett hétfői robbantásnak - erősítette meg a Külügyminisztérium. A 35 halott között található egy hármas állampolgárságú férfi, aki egyszerre volt brit, orosz és magyar állampolgár. A 39 éves férfi több mint tíz évet töltött Magyarországon, Budapesten végezte az egyetemet is. "Kedves és művelt ember volt, nagyon jól beszélt magyarul" - jellemezte a férfit egy ismerőse az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Magyar állampolgárságú áldozata is van a moszkvai domogyedovói repülőtéren történt hétfői merényletnek. Az áldozat egy brit, orosz és magyar állampolgár, aki 1972-ben született orosz diplomaták gyermekeként, és több mint tíz évet élt Magyarországon. A hármas állampolgárságú, Kirill Bodrasov nevű férfi Budapesten végzett a közgazdaságtudományi egyetemen, és itt dolgozott mintegy öt éven át - írja róla az MTI meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az orosz hatóságok szerint a hétfői robbantásban eddig összesen 35 ember halt meg, és több százan megsérültek. A BBC kedd délelőtti értesülései szerint az áldozatok között nyolc külföldi állampolgár volt, köztük egy brit és egy német. A magyar áldozatról szóló értesülést kedden kora délután az [origo]-nak megerősítette Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője is. A szóvivő hangsúlyozta, hogy brit-orosz-magyar hármas állampolgárról van szó, és azért nem derült ki róla korábban a magyar állampolgársága, mert a reptéren az orosz papírjai voltak nála.

A szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a moszkvai magyar nagykövetségnek lesz-e feladata a magyar állampolgár halála miatt, ez ugyanis attól függ, hogy az áldozat családja kér-e segítséget a külképviselettől. Pataki hozzátette: arról nincs információjuk, hogy a hármas állampolgárságú férfival más magyar állampolgárok is együtt utaztak volna.

Egy ismerős visszaemlékezése

"Kirillt Budapesten ismertem meg, akkoriban a Citinek dolgozott, és készült visszautazni Moszkvába" - idézte fel az [origo]-nak a férfi egyik londoni ismerőse, Szvetnik Endre. "Jó humorú, kedves és művelt ember volt, nagyon jól beszélt magyarul. Sok ismerőse volt, jól tudott kapcsolatokat teremteni. Szórakoztató volt, de komoly témákról is lehetett vele órákon át beszélgetni.

Teljesen megrázott a halálhíre, sokáig nem is voltam hajlandó elhinni. A neve azonban az angol sajtóban is megjelent, és orosz honlapokon is, bár elírva, de végül kénytelen voltam elfogadni.

Londonban is találkoztam vele, igaz, már annak több mint egy éve. Egy közeli barátom viszont épp a múlt héten futott össze vele, mielőtt Moszkvába indult volna. A felesége Moszkvában a reptéren várta, amikor a barátok és hozzátartozók közé lépett az öngyilkos robbantó. Ő is megsebesült, és úgy tudom, megműtötték.

Kirill Londonban előbb a Barclays Capitalnél, majd a New Millenium Group nevű befektetési tanácsadó cégnél dolgozott, és a feltörekvő piaci részleg társvezetője volt.

Magyar kapcsolatait azután is megtartotta, hogy elköltözött az országból. Legutóbb a robbantás előtti napon lépett be az iwiw-re, ahol az angliai magyarok csoport tagja volt. Nagyon sajnálom, hogy utoljára több mint egy éve találkoztunk. Nagyon jó ember volt, hiányozni fog."



A magyar Külügyminisztérium közvetlenül a merénylet után még azt közölte, hogy információi szerint a robbantásnak nincsenek magyar áldozatai. A tárca azonban már ekkor jelezte, hogy végleges információt csak akkor tudnak mondani, ha a moszkvai hatóságok azonosítják az áldozatokat. A külügy azt is megjegyezte, hogy a domogyevói reptér nem indít és nem fogad közvetlenül magyar járatokat, ezért kevéssé valószínű, hogy voltak magyarok a robbanás helyszínén.

A moszkvai robbantásról részletesen itt olvashat, a helyszínen tartózkodó szemtanúk beszámolóit itt találja. Kedden Dimitrij Medvegyev orosz elnök felvetette, hogy a reptér vezetőinek mulasztása miatt nem sikerült megakadályozni a robbantást, erről itt talál részleteket.