Új Szó: A szlovákiai magyaroknak Dzurinda és Fico bátorítása kell

Vágólapra másolva!
A Magyar Koalíció Pártja és a Híd vezetői helyett inkább a vezető szlovák politikusok - mint  Mikulás Dzurinda vagy Robert Fico - bátorító szavai kellenének ahhoz, hogy a hamarosan induló népszavazáson minél többen merjék vállalni magyar nemzetiségüket Szlovákiában - írja kommentárjában az Új Szó pozsonyi napilap kedden.
Vágólapra másolva!

Negyed évvel a népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd is bejelentette, hogy kampányt indít a szlovákiai kisebbségek körében azzal a céllal, hogy minél többen merjék vállalni a nemzetiségüket - írja A magyar nép dicsérete című kommentárjában az Új Szó című pozsonyi napilap kedden.

Tokár Géza, a cikk szerzője, úgy véli: "Berényi (Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának az elnöke - a szerk.) és Bugár (Bugár Béla, a kormánykoalícióban is részt vevő Híd párt elnöke - a szerk.) szájából a magyarság vállalására buzdító szólam egy tisztán politikai, önnön túlélésüket segítő reakció - hiszen a potenciális szavazóikról beszélnek, és azokat próbálják megtartani".

Az asszimiláció határán billegő szlovák-magyarok számára a "magyar" pártok véleménye teljesen irreleváns, nem hallgatnak már egyikre sem - írja Tokár. "A szlovák politikusok határozott állásfoglalása és bátorító szavai, annak az álláspontnak a következetes képviselete, hogy egy kisebbséghez tartozni igenis értéket jelent, viszont nagyon is sokat jelentene rövid és hosszú távon is. Ez a Szlovákia összes állampolgárát elméletben képviselő államfő, a kormányfő és az etnikai szlovák pártok vezetőinek, Gasparovicnak, Radicovának vagy éppen Ficónak a felelőssége" - írja az Új Szó.