Személyeskedő román-magyar nyelvhasználati vita az EP-ben

Vágólapra másolva!
Ioan Enciu román szocialista képviselő az Európa Parlament (EP) egyik szakbizottságának szerdai ülésén rákiabált erdélyi magyar képviselőtársára, Sógor Csabára. Arra szólította fel a magyar politikust, hogy beszéljen románul. Sógor az EP etikai bizottságához fordul a szerinte etikátlan viselkedés miatt.
Vágólapra másolva!

"Hé, beszélj románul!" - kiáltott rá románul Sógor Csabára, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetsége európai parlamenti (EP) képviselőjére kollégája, a szociáldemokrata Ioan Enciu szerdán, az egyik szakbizottsági ülésén.

A kolozsvári Krónika és bukaresti Új Magyar Szó pénteken azt írta, az ülésen Ioan Enciu mikrofon nélkül, de hangosan rákiáltott Sógor Csabára. A bizottsági ülést vezető elnök, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus elnézést kért az RMDSZ képviselőjétől, és hozzátette, hogy az EP-ben senkinek sem kell mentegetőznie nyelvhasználata miatt. Ebből ügyet csakis magyar-román vonatkozásban tapasztalt - fűzte hozzá.

Az erdélyi magyar képviselő írásos panasszal fordul Jerzy Buzek EP-elnökhöz. "Megengedhetetlen, hogy a legmesszebbmenő nyelvi szabadságot biztosító európai intézményben súlyos ügyrendi vétségnek számító, etikátlan módon kísérelje meg valaki képviselőtársának elhallgattatását" - nyilatkozta Sógor Csaba.