A gázai segélyflottilla aktivistái elfoglalták az athéni spanyol követséget

Vágólapra másolva!
A gázai segélyflottilla egyik francia hajója már elhagyta a görög vizeket, miközben harminc aktivista elfoglalta az athéni spanyol nagykövetséget, hogy elérje a flottilla kifutását a görög kikötőkből. Az akcióval a palesztin területet sújtó izraeli zárlat elleni tiltakoznak a megmozdulás szervezői.
Vágólapra másolva!

A Gázába induló flottilla harminc aktivistája elfoglalta az athéni spanyol nagykövetség épületét, és mindaddig ott akarnak maradni, amíg nem sikerül kapcsolatba lépniük a képviselet vezetőjével - közölte a szervezet szóvivője kedden. Az El País spanyol napilap internetes oldalán közölt hír szerint az akcióval követelik, hogy Athén engedélyezze a flottilla kifutását görög kikötőkből.

Közben a gázai segélyflottilla egy francia hajója elhagyta a görög területi vizeket, és útban van a Gázai övezet felé - közölte a palesztin területet sújtó izraeli zárlat elleni tiltakozó akció egyik szervezője.

A tájékoztatás szerint a 19 méter hosszú, Dignité-al-Karama (Méltóság) nevű hajó nyolc palesztinbarát aktivistával - köztük Olivier Besanconot ismert francia szélsőbaloldali politikussal és Nicole Kiil-Nielsennel, a Zöldek francia európai parlamenti képviselőjével -, valamint elegendő üzemanyaggal és élelemmel a fedélzetén kijutott a nemzetközi vizekre.

Ez az első hajó, amelynek a görög hatóságok tiltása ellenére sikerült kifutnia egy görög kikötőből a Gázai övezet felé. A hatóságok a múlt pénteken megtiltották a Gázai övezet izraeli zárlatának áttörésére készülő hajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket.

Nem örülnek a hajórajnak Franciaországban

"Küldöttséget menesztünk a francia külügyminisztériumhoz, hogy védelmet kérjünk. Attól függően döntünk a továbbiakról, hogy ez hogyan sikerül" - közölte a szervező. Izrael figyelmeztetett, hogy föl fog tartóztatni minden hajót, amelyik megközelíti a Gázai övezetet.

A francia külügyminisztérium ismét rosszallásának adott hangot a segélyflottilla miatt. Egy újabb hajóraj (a tavaly ilyenkor kilenc török halálával végződött hasonló akció után) "csak tovább szítja a feszültséget" - hangsúlyozta a francia külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Párizs elítéli a Gázai övezetet sújtó izraeli blokádot.