Egyiptomban az új vezetés ellen is sok ezren tüntetnek Kairó főterén

Vágólapra másolva!
Sokezres tömeg gyűlt össze péntek reggel az egyiptomi főváros központi terén, ahová délutánra tüntetést hirdettek demokráciapárti fiatalok és az iszlamista Muzulmán Testvériség. A demonstrálók szerint túl kevés reform valósult meg Hoszni Mubarak volt elnök elmozdítása óta.
Vágólapra másolva!

Több ezren gyűltek össze péntek reggel a kairói a Tahrír téren, a Hoszni Mubarak volt elnök elleni demonstrációk fő helyszínén, ahova délutánra tüntetést hirdetett meg az iszlamista Muzulmán Testvériség nevű szervezet és demokráciapárti fiatalok.

Egyiptomban sokan elégedetlenek, mert úgy érzik, kevés reform valósult meg a Mubarak elnök lemondatása óta eltelt öt hónapban. A tüntetők legfőbb követelése az, hogy mentsék föl azokat a tisztségviselőket, akik az előző rendszerben kerültek magas kormányzati beosztásba, de még mindig a helyükön vannak. Követelik azt is, hogy ne katonai törvényszék járjon el civilek ügyében, és szüntessék meg a 30 éve érvényben lévő szükségállapotot.

Mazar Sahine sejk, aki a téren tartotta meg a szokásos pénteki imát, arra szólította fel a demonstrálókat, hogy továbbra is munkálkodjanak a forradalom nemes céljainak, mint például a szabadságnak és a társadalmi igazságosságnak a megvalósításán. "A hatalom kigúnyol minket. Azt gondolja, hogy a forradalom befejeződött és az emberek ezután majd otthon maradnak. De tévednek, ezért vagyunk mi itt" - mondta a sejk.

Kairón kívül más egyiptomi városokban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat pénteken. Alexandriában, az ország második legnagyobb városában több ezren vonultak az utcákra, az északkeleti Szuezben pedig csaknem 10 ezren tüntettek.

A Vörös-tenger partján fekvő Sarm es-Sejkben néhány százan demonstráltak az előtt a kórház előtt, amelyben Mubarakot ápolják, az követelve, hogy a bukott elnök hagyja el a várost, mivel jelenléte árt a turizmusnak.