Kiforgatják vagyonából a ritka madárbőröket lopó amerikai diákot

Vágólapra másolva!
Hatalmas kártérítés fizetésére kötelezte egy brit bíróság azt az amerikai diákot, aki 2009-ben felbecsülhetetlen értékű madárbőröket lopott el egy brit múzeumból. A fiatalembernek közel 40 millió forintot kell befizetnie, pontosan annyit, amennyit a ritka bőrök eladásán keresett.
Vágólapra másolva!

Közel negyvenmilliós kártérítést kell fizetnie annak az amerikai diáknak, aki 2009-ben felbecsülhetetlen értékű madárbőr-gyűjteményt lopott el egy angol múzeumból - írja a BBC. Az amerikai zenészhallgató, akit tavaly novemberben fogtak el, 299 madárritkaság bőrét tulajdonította el, és egy részüket jó pénzért sikerült eladnia az interneten. A pénteki bírósági ítélet szerint a 125 150 fontot (kb. 38,5 millió forint) kobozhatnak el tőle a hatóságok, mert ennyi bevételre tett szert korábban a bőrök eladásából.

A férfi a Londontól 50 kilométerre északnyugatra található Tring városának Természettudományi Múzeumába tört be még 2009 nyarán, és onnan színes madárritkaságokat vitt el. Az elrabolt bőrök a múzeum tudományos igazgatója, Richard Lane szerint szó szerint felbecsülhetetlen értéket képviseltek, az intézmény madárgyűjteményét ugyanis 350 év alatt gyűjtötték össze a világ minden tájáról.

A gyűjtemény 750 000 madárbőre a világon ismert madárfajok 95 százalékát teszi ki, sok példány veszélyeztetett fajoktól származik. A gyűjteményt világszerte használják ornitológus kutatók, akik sokszor egy-egy madár miatt látogatnak a múzeumba, vagy "kikölcsönöznek" néhány madarat tanulmányozásra. Az ellopott 299 bőrből 191-et találtak meg a férfinál az elfogásakor, a többinek nyoma veszett.

A 22 éves rablót több mint egy évvel a rablás után fogták el, és áprilisban 12 hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A most megítélt kártérítést a diák nem tudja kifizetni, mert csak 13 172 font vagyona van: így egyelőre ennyit kell kifizetnie. Ha nem teszi, kénytelen lesz leülni a börtönbüntetését - írja a BBC, hozzátéve, hogy amennyiben a jövőben pénzre tesz szert, azt is elveszik tőle, amíg ki nem fizette a teljes megítélt összeget.